Španija: Pedro Sančez dobio novi premijerski mandat, žestoke kritike zbog amnestije katalonskih separatista

Izvor: B92, 16.Nov.2023, 16:12

Španija: Pedro Sančez dobio novi premijerski mandat, žestoke kritike zbog amnestije katalonskih separatista

Posle nedelja natezanja i cenkanja, većina u španskoj skupštini dala Sančezu novi premijerski mandat.

Posle višenedeljnog političkog cenkanja, lider socijalista Pedro Sančez dobio je poverenje španske skupštine za novi premijerski mandat.

Zahvaljujući obećanju da će amnestirati Katalonce koji su bili umešani u neuspeli pokušaj otcepljenja od Španije, većina u skupštini od 350 mesta je glasala da on i dalje bude predsednik španske vlade.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njega je glasalo 179 poslanika.

Konzervativna Narodna partija pobedila je na izborima u julu, ali lider Alberto Nunjez Fejho nije uspeo da obezbedi većinu.

Sančez je poslanicima rekao da će sporazum o amnestiji Katalonaca pomoći da se "zaleče rane".

Obraćajući se poslanicima u skupštini u četvrtak, 16. novembra, Sančez je povezao pokušaje da se dovede u pitanje legitimitet njegove nove vlade sa globalnim trendom.

U tom kontekstu je pomenuo i prisustvo Takera Karlsona, bivšeg voditelja američke televizijske mreže Foks njuz, na nedavnom protestu ispred sedišta Socijalističke partije u Madridu.

"Videli smo to u Sjedinjenim Državama, u Brazilu i drugim delovima sveta gde desnica i krajnja desnica ne prihvataju rezultate izbora", rekao je on.

Demonstranti su pojurili za poslanicima Sančezovih socijalista i gađali ih jajima kada su izašli iz kafića u blizini Kongresa.

Poslanicima je savetovano da budu na oprezu zbog porasta političke temperature u Španiji.

Autobusi koje je unajmila desničarska katolička organizacija Aste Oir (Hazte Oír) prošli su pored zgrade skupštine sa porukama protiv Sančeza.

Na jednom je bila fotografija Sančeza koga su predstavili kao nacističkog zločinca Adolfa Hitlera, uz poruku: "Sančez diktator".

Iako je tek dobio novi premijerski mandat, već se pojavio i nagoveštaj krhkosti Sančezove vlade.

Jone Belara Artega, predsednica levičarske partije Podemos koja je u vladajućoj koaliciji, kritikovala je Sančeza što nije dobila nijedno ministarsko mesto.

"Socijalistička partija voli levičarski režim u kojem poslušna levica koja radi šta god Socijalistička partija želi", poručila je ona.

Podemos je deo širokog levičarskog saveza pod nazivom Sumar, a ceo taj blok je deo nove vladajuće koalicije,

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Španija: Pedro Sančez dobio novi premijerski mandat, žestoke kritike zbog amnestije katalonskih separatista

Izvor: Radio 021, 16.Nov.2023

Posle nedelja natezanja i cenkanja, većina u španskoj skupštini dala Sančezu novi premijerski mandat.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.