Španija: Opatica prodavala bebe

Izvor: B92, 17.Mar.2012, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija: Opatica prodavala bebe

Madrid -- Časna sestra Marija Gomes prva je osoba koja je optužena u okviru istrage o više od 1.500 slučajeva prodaje beba za vreme režima Fransiska Franka u Španiji.

Britanski list "Gardijan" navodi da je sistem uklanjanja beba iz porodica koje bi Frankov režim procenio kao politički opasne prerastao u ilegano poslovanje na čijoj su se meti našle samohrane majke i siromašne porodice.

Gomesova, koja je 1970-ih i 1980-ih godina radila u španskim bolnicama, u lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinama je objavila oglas preko kog je samohranim majkama nudila pomoć i na taj način dolazila do novorođenčadi.

Iako se njeno ime spominje u mnogim tužbama zbog krađe i prodaje beba u to vreme, optužnica protiv sada 80-godišnje časne sestre usredsređena je na slučaj 29-godišnje devojke Pilar koja je kao beba data na usvajanje, a pre osam meseci je pronašla majku.

U jednoj klinici u Madridu u kojoj je Gomes radila doktori su navodno držali telo jedne umrle bebe kako bi ubedili majke da je dete preminulo.

Špansko ministarstvo pravde i tužilaštvo ističu da rešavanje skandala oko krađe beba predstavlja prioritet, dok aktivisti za ljudska prava zahtevaju da istragu sprovede vlada, ističući da je mrežama doktora, medicinskih i časnih sestara bilo dozvoljeno da slobodno deluju u mnogim delovima zemlje sve do početka 1980-ih godina.

Kampanja koja je počela u januaru prošle godine sa 261 prijavljenim slučajem (iz perioda od od 1939 do 1975. godine) do sada obuhvata više od 1.500 tužbi koje su podnete sudovima širom Španije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.