Spaljeno JEDINO GNEZDO roda u Ubu: Prešle 10.000 kilometara, a sad BESPOMOĆNO NADLEĆU uništeno stanište (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2020, 21:43

Spaljeno JEDINO GNEZDO roda u Ubu: Prešle 10.000 kilometara, a sad BESPOMOĆNO NADLEĆU uništeno stanište (FOTO)

Meštani tvrde da su snele i jaja

Gnezdo belih roda na vrhu dimnjaka na zgradi pošte u centru Uba spaljeno je u subotu kasno popodne.

Kotlarnica pošte u subotu je založena iako je dnevna temperatura bila visoka, a dim i toplota gotovo su uništili gnezdo u koje je par roda stigao pre nekoliko dana. Fotografije uništenog gnezda iz kog kulja gust crni dim iz kotlarnice i bespomoćni par roda brzo su se proširile društvenim mrežama.

Na objavu Radice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Đokić iz Uba na Fejsbuku odmah je reagovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje upozorava da im od početka epidemije korona virusa stižu vesti o ubijanju i ranjavanju divljih ptica, krivolovu mrežama i klopkama, trovanju, požarima...

🔥🔥🔥 UB - u toku je spaljivanje gnezda roda 🔥🔥🔥

🔥🔥🔥 UB - u toku je spaljivanje gnezda roda 🔥🔥🔥 Od početka epidemije COVID-19 u Srbiji primamo loše vesti sa terena....

Posted by Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije on Субота, 11. април 2020.

- Ovo što se dogodilo u Ubu najpodmukliji je primer uništavanja ptica – navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Radniku pošte navodno je naređeno da u vreme vanrednog stanja dođe na posao, založi kotlarnicu i ne prekida loženje dok se gnezdo belih roda, jedino u toj varoši, ne zapali. Prema rečima Ubljana, rode su nekoliko dana ležale u gnezdu, verovatno su već imale jaja.

- Ovaj par belih roda zajedno je preleteo oko 10.000 kilometara od Afrike do Uba da bi se vratio u svoje gnezdo. Bele rode su strogo zaštićena vrsta, a ovaj namerni čin uništavanja njihovog gnezda je krivično delo. Kontaktirali smo komunalnu policiju, rečeno nam je da ne mogu da reaguju do ponedeljka - navode u Zavodu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.