Šoškić preuzeo funkciju guvernera

Izvor: RTS, 29.Jul.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić preuzeo funkciju guvernera

Preuzimajući dužnost od dosadašnjeg guvernera Radovana Jelašića, Dejan Šoškić ocenio da je njegov prethodnik uspešno vodio srpsku centralnu banku, koja je ojačala i stekla veću nezavisnost. Pored održavanja stabilnosti cena, NBS očekuje vraćanje poverenja u domaću valutu, naglasio Šoškić.

Dosadašnji guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić predao je dužnost Dejanu Šoškiću.

Novi guverner ocenio je da je Jelašić uspešno vodio srpsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << centralnu banku, koja je za vreme njegovog mandata ojačala i stekla veću nezavisnost.

Šoškić je rekao da je za Srbiju važnije da ima jake institucije nego jake pojedince.

Novi guverner je istakao da NBS, pored osnovnog cilja održavanja stabilnosti cena, očekuje i izazov vraćanja poverenja u domaću valutu.

"Narodna banka Srbije će sarađivati sa državnim institucijama u podsticanju izvoza, štednje i investicija, na čemu će se zasnivati novi model privrednog rasta", naglasio je Šoškić.

Šoškić je dodao da će, u narednom periodu, NBS morati da donosi značajne odluke koje neće uvek biti popularne, ali koje će morati da se sprovode.

Konkretni potezi koje će centralna banka povlačiti su, kako je objasnio, nastavak dosadašnje monetarne politike i ispitivanje svih mogućnosti za "fino podešavanje sistema", kako bi se obezbedio održiv privredni rast na srednji i dugi rok.

"Nastojaćemo da obezbedimo što više instrumenata za kontrolu valutnog rizika", najavio je novi guverner.

Jelašić je, prilikom predaje dužnosti, rekao da očekuje da će novi guverner srpske centralne banke, koga je juče izabrala Skupština Srbije, uspešno obavljati taj posao.

"Bila mi je čast da radim u NBS", rekao je Jelašić koji je, u martu ove godine, dao ostavku iz ličnih razloga.

Zahvaljujući se na saradnji svim saradnicima i državnim institucijama, Jelašić je dodao: "Ko zna gde i ko zna kad".

Šoškić je 29. guverner u 126 godina dugoj istoriji srpske centralne banke i pre preuzimanja nove dužnosti bio je predsednik Saveta NBS i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelašić predao dužnost Šoškiću

Izvor: B92, 29.Jul.2010

Beograd -- Dosadašnji guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić predao je danas dužnost novoizabranom guverneru Dejanu Šoškiću...Jelašić je prilikom predaje dužnosti izrazio očekivanje da će novi guverner srpske centralne banke, kojeg je juče izabrala Skupština Srbije, uspešno...

Nastavak na B92...

Nepoverenje u dinar nikad veće

Izvor: Blic, 30.Jul.2010, 01:10

Tražnja za evrom poslednjih nedelja nikad nije bila veća, a to je uticalo da dinar pada na niske grane. Od novog guvernera Dejana Šoškića, koji je najavio da će osim inflacije i vraćanje poverenja u domaću valutu biti prioritetni zadatak, mnogo se očekuje. Ipak, bankari kažu da će za stabilizaciju...

Nastavak na Blic...

Nepoverenje u dinar nikad veće

Izvor: Krediti.rs, 30.Jul.2010

Tražnja za evrom poslednjih nedelja nikad nije bila veća, a to je uticalo da dinar pada na niske grane. Od novog guvernera Dejana Šoškića, koji je najavio da će osim inflacije i vraćanje poverenja u domaću valutu biti prioritetni zadatak, mnogo se očekuje. Ipak, bankari kažu da će za stabilizaciju...

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.