Šoškić najavio rast cena u narednom periodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2010, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić najavio rast cena u narednom periodu

BEOGRAD -

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da građani u narednom periodu mogu očekivati rast cena, koji će biti zaustavljen posle marta 2011. godine, kao i da će se inflacija vratiti na ciljani nivo od 4,5 plus-minus 1,5 odsto do kraja 2011. godine.

"Očekujemo da će se inflacija u decembru 2010. godine, kao i u prvom tromesečju 2011. godine kretati iznad gornje granice cilja i u najvećoj meri biće opredeljena rastom regulisanih cena", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Šoškić.

On nije želeo direktno da odgovori na pitanje da li inflacija može dostići i 14 odsto.

"Inflacija sada iznosi 9,6 odsto, ali ne želim da prognoziram", rekao je Šoškić.

Šoškić je na konferenciji za novinare podsetio da je 9. decembra podignuta referentna kamatna stopa na 11,5 odsto, kako bi se obuzdali inflatorni pritisci.

Prema njegovim rečima, rast potrošačkih cena u novembru je iznosio 1,5 odsto i najvećim delom je izazvan rastom cena hrane i komunalnih usluga.

Industrijska proizvodnja je zabeležila pad od 3,2 odsto u oktobru, što nisu dobre vesti, ocenio je Šoškić i naglasio da je projektovani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2010. godinu oko 1,5 odsto.

"Za sledeću godinu je planiran rast BDP od tri odsto, ali ne možemo biti zadovoljni, jer rast proizvodnje mora biti baziran na izvozno orijentisanoj privredi i rastu investicija", rekao je Šoškić.

Devizne rezerve su stabilne i visoke, iznose 9,5 milijardi evra, rekao je Šoškić i naglasio da NBS smatra da nema potrebe za povlačenjem dodatnih sredstava iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Dinar je u oktobru depresirao prema evru za 0,8 odsto, a u novembru za 0,7 odsto, a NBS je bankama u tom periodu prodala 358 miliona evra", rekao je Šoškić.

Upitan da li će evro dostići 120 dinara, kako se spekuliše, Šoškić je rekao da ne veruje u takav scenario i podsetio da ponuda i potražnja određuju cenu.

"Situacija u Srbiji nije takva da bismo njome bili zadovoljni, ali nema razloga za neke apokaliptične scenarije", naglasio je Šoškić.

Šoškić je savetovao građane da se vrlo pažljivo zadužuju i da se upoznaju sa svojim pravima, koja su predviđena novim zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Poslovnim bankama, guverner NBS je savetovao da podignu nivo zajmova za investicije u poljoprivredu, da se angažuju sa državom na projektu dinarizacije i da sa dužnicima pronađu fleksibilnije planove otplata kredita.

"Država bi trebalo da se striktno pridržava fiskalne odgovornosti i dogovora sa NBS o regulisanim cenama, da napravi programe racionalizacije preduzeća u javnom sektoru pre nego što posegne za povećanjem usluga koje pružaju ta preduzeća i da pojača napore na smanjenju udela sive ekonomije", poručio je Šoškić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.