Šoškić: Pad inflacije će se nastaviti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2011, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Pad inflacije će se nastaviti

BEOGRAD -

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da će se smanjivanje inflacije u Srbiji nastaviti i u narednom periodu, i to ne samo u narednih mesec-dva već i početkom naredne godine.

Šoškić je na konferencija za novinare podsetio da je inflacija bila na najvišem nivou u aprilu, kada je na godišnjem nivou iznosila 14,7 odsto. U oktobru je pala na 8,7 odsto, a glavni doprinos smanjenju inflacije dala je stabilizacija cena hrane.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegovim rečima, moguće je da će pad inflacije u decembru 2011. biti nešto blaži jer je i u istom mesecu prošle godine inflacija bila relativno niska.

Guverner je naveo i da je kreditna aktivnost banaka i dalje pozitivna, ali sa opadajućim trendom, i prati raspoloživost sredstava u budžetu namenjenih za subvencionisane kredite, odnosno kako su se ta sredstva potrošila, kreditna aktivnost je jenjavala.

Odgovarajući na primedbe da je povećanje učešća za stambene kredite uticalo na pad prodaje stanova, on je rekao da nije bilo zvaničnih poziva iz vlade da se razgovara na tu temu.

"Prirodno je u recesiji i smanjenoj ekonomskoj aktivnosti, kada imate rast nezaposlenosti, da se ljudi ne opredeljuju tako lako da kupuju tako važne i skupe stvari, kao što su nekretnine", rekao je Šoškić.

On je ocenio da rešenja koja bi trebalo tražiti za tu oblast nisu u domenu regulative NBS, koja "svojim odlukama ne može podstaći građane da kupuju ovu ili onu robu ili nekretnine, mi moramo da vodimo računa o finansijskoj stabilnosti sistema".

Šoškić je napomenuo da je i ove godine posle Svetskog dana štednje, od 31. oktobra do 9. novembra, ostvaren značajan prirast štednje stanovništva.

Devizna štednja stanovništva porasla je za 112,7 miliona evra na 7,6 milijardi, dok je dinarska štednja povećana za 1,15 milijardi dinara na 16,7 milijardi, rekao je guverner i dodao da je ove godine podignut kvalitet štednje, povećanjem ročnosti, iako kamate nisu bile značajnije veće u odnosu na ostatak godine.

Šoškić je naveo i da je dinar relativno stabilan u poređenju sa drugim valutama u okruženju i u oktobru je ojačao za 0,7 odsto, čemu je najviše doprineo priliv kapitala, pre svega po osnovu povećanja stranih direktnih investicija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.