Sonda „Mejven” stigla u orbitu Marsa

Izvor: Politika, 22.Sep.2014, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sonda „Mejven” stigla u orbitu Marsa

Robotska istraživačka sonda „Mejven” stigla je uspešno u orbitu Marsa posle 711 miliona kilometara, saopštili su zvaničnici Nase. Robotska letelica započela je put pre deset meseci s ciljem proučavanja gornje atmosfere Marsa kako bi se otkrio uzrok pretvaranja atmosfere iz tople i vlažne u hladnu i suvu, prenele su zapadne agencije.

Kontrolori leta u Koloradu provešće narednih šest sedmica za podešavanje „Mejvena” i u proveri instrumenata. Tada će započeti proučavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gornje atmosfere Marsa, a posmatranje će se vršiti iz orbite, neće biti sletanja.

Nasa je lansirala sondu „Mejven” u novembru prošle godine sa Kejp Kanaverala na Floridi. Misija je koštala 671 milion dolara, i pravi posao tek sad nastupa.

„Mejven” će se pridružiti trima letelicama koje već kruže oko Marsa, dvema američkim i jednoj evropskoj, a njima će se, ako bude sve po planu, pridružiti i indijska interplanetarna letelica „Mangalijan”, koja bi sutra trebalo da stigne do Marsa.

Tanjug

objavljeno: 22.09.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.