Somborski Čarobnjak u Ateljeu 212

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somborski "Čarobnjak" u Ateljeu 212

SOMBOR, BEOGRAD -

Narodno pozorište iz Sombora gostovaće 19. marta u Ateljeu 212 sa predstavom "Čarobnjak", po tekstu Fedora Šilija i u režiji Borisa Liješevića.

To je treća premijera somborskog teatra u ovoj sezoni, istakla je danas na konferenciji za novinare u Beogradu direktorka i glumica Biljana Keskenović, koja se sa pravom pohvalila da je to pozorište prošle godine imalo 34.000 gledalaca u gradu sa 50.000 stanovnika.

"Mnoga pozorišta se suočavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa smanjenom posetom, nedostatkom motivacije kod gledalaca. Naš 'recept' je da ulažeme velike napore da animiramo publiku. Nema drugog modela", rekla je ona.

Pozorište u Somboru ima 17 živih naslova, a mesečno izvodi više od 20 predstava.

"Grad procentualno daje dosta za kulturu (7,5 odsto), ali je sam budžet mali. Dobijamo novac za dve premijere u sezoni, za ostalo se snalazimo", dodala je direktorka.

Ona je najavila da će "Čarobnjak" idućeg meseca učestvovati na Danima Milivoja Živanovića u Požarevcu i na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Mladi pisac Šili izrazio je zahvalnost što je somborski teatar imao poverenja da prihvati tekst koji je započeo još na studijama, pod radnim naslovom "Stvaranje Tomasa Mana".

"Želeo sam da učinim omaž noveli 'Tonio Kreger' kroz polubiografsku priču o Manu i o odnosu umetnika sa svetom", rekao je on.

Poznati reditelj Liješević dodao je da se u drami mešaju biografski podaci, delovi Manove literature i čista fikcija.

"Komad je netipičan i okupira me već godinama. Čudilo me je da se jedan mlad čovek danas i ovde ne bavi nekom generacijskom temom već Tomasom Manom, kroz priču o ocu, porodici, izbeglištvu...", rekao je on.

"U osnovi je duboko ljudsko pitanje čoveka koji sve radi dobro, posmatra tuđe živote i svojom estetikom ih pretvara u veliku književnost, dok mu njegov vlastiti život ostaje zagonetka", izjavio je reditelj.

Dramaturg Branko Dimitrijević rekao je da je u Šilijevoj drami pisac postavljen romantičarski kao probuđena savest društva, što je iznenađenje i osveženje u aktuelnoj ponudi dramskih tekstova o našoj sumornoj svakodnevici.

Mana igra Saša Torlaković. U ansamblu su, sa po više uloga, Svetozar Cvetković, Radoje Čupić, Tatjana Šanta Torlaković i Marko Marković.

Scenograf je Miša Keskenović, kompozitor Aleksandar Kostić, kostimograf Mirna Ilić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čarobnjak

Izvor: Danas, 15.Mar.2013

Predstava „Čarobnjak” Narodnog pozorišta iz Sombora, po tekstu Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića, odigraće se 19. marta na sceni Ateljea 212, najavljeno je na konferenciji za štampu u ovom teatru.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.