Somalijski pirati oteli još dva broda

Izvor: RTS, 16.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somalijski pirati oteli još dva broda

Somalijski pirati oteli su danas još dva broda u Adenskom zalivu. Vašington uputio Savetu bezbednosti nacrt rezolucije za borbu protiv pirata. UN predložio formiranje specijalne pomorske policije u vodama Adenskog zaliva i pozvao na energičniju borbu.

Somalijski pirati oteli su danas u blizini obala Jemena indonežanski remorker, koji je iznajmila francuska naftna kompanija "Total".

Endru Mvangura, koordinator Istočnoafričkog programa za pomoć moreplovaca, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je remorker plovio ka Maleziji u trenutku otmice. I zvaničnici kompanije "Total" potvrdili su otmicu.

Još jedan teretni brod, dužine 100 metara, u vlasništvu brodske kompanije sa sedištem u Istanbulu, takođe je otet danas u vodama nedaleko id obale Somalije, prenela je turska agencija Anadolija.

Otmice brodova tokom ove godine donele su somalijskim piratima višemilionske "zarade", a učestali napadi su doveli do povećanja brodskog osiguranja.

Učestale otmice uzbudile su međunarodnu javnost, pa je Vašington Savetu bezbednosti UN uputio nacrt rezolucije koji bi pružio zemljama pravo da gone pirate na kopnu i na moru.

Istovremeno, predsednik Iranske nacionalne kompanije tankera Mohamad Sur pozvao je na energičniju akciju u borbi protiv gusarstva u Adenskom zalivu, rekavši da su pirati ove godine kod obala Somalije napali pet iranskih supertankera natovarenih naftom.

Suri je predložio da naoružani bezbednosni timovi budu razmešteni na brodovima koji prolaze Adenskim zalivom i Indijskim okeanom.

Plan UN-a za borbu protiv pirata

Direktor Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv organizovanog kriminala Antonio Maria Kosta predložio je danas da se formira specijalna pomorska policija koja bi se na obalama Afrike borila protiv somalijskih gusara.

Kosta je rekao da bi zemlje regiona, kao što su Džibuti, Kenija, Tanzanija i Jemen, mogle da postignu dogovor za formiranje policije koja bi hapsila gusare i dovela ih pred sudove u tim zemljama.

U saopštenju UN-a se navodi da je neophodno da brodovi imaju stalnu policijsku zaštitu, ne samo da bi se sprečila njihova otmica već da bi napadači bili uhapšeni i predati vlastima.

Slična metoda, kako je naveo, već je urodila plodom u borbi protiv trgovine narkoticima na Karibima.

Gusari su ove godine u blizini somalske obale oteli oko 40 brodova, od kojih je 14 brodova, sa 250 članova posade, još pod njihovom kontrolom.

U ovom trenutku zarobljeno je nekoliko brodova, među kojima i saudijski supertanker koji prevozi sirovu naftu u vrednosti od 100 miliona dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.