Somalijski gusari udarili na Ameriku

Izvor: RTS, 08.Apr.2009, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somalijski gusari "udarili na Ameriku"

Američka posada broda koji je otet u blizini obale Somalije ponovo je preuzela kontrolu nad brodom, potvrdili su neimenovani predstavnici Pentagona.

Neimenovani zvaničnici Pentagona potvrdili su da je posada broda koji su u Indijskom okeanu oteli somalijski pirati, zarobila jednog pirata i ponovo preuzela kontrolu nad plovilom.

U agencijskim izvještajima navodi se da je američka posada savladala jednog pirata, dok su ostali pokušali da pobegnu i skočili u vodu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predstavnici Bele kuće ranije su saopštili da vlasti budno prate otmicu danskog broda pod američkom zastavom, koji su u Indijskom okeanu oteli pirati, kako bi preduzele korake da oslobode 21 člana američke posade.

"Bela kuća prati otmicu kako bi osmislila strategiju za rešenje situacije. Naš prioritet je bezbednost posade broda", rekao je portparol Bele kuće Robert Gibs nakon prvog napada gusara na američke građane u novijoj istoriji..

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je da neće razmatrati eventualnu vojnu akciju prilikom oslobađanja članova posade.

Portparol Pentagona Brajan Vitman istakao je da nema nikakve informacije niti naznake da je bilo ko od 21 člana posade povređen, ali nije želeo da komentariše prirodu eventualne operacije oslobađanja broda i talaca.

Predstavnik Istočnoafričkog programa za pomoć pomorcima, sa sedištem u Keniji, Andrju Mvangura potvrdio je da je 17.000 tona težak brod "Maersk Alabama" otet u Indijskom okeanu 400 nautičkih milja od Mogadiša, prestonice Somalije.

Nije poznato ni šta je taj brod prevozio, a prema jednom izveštaju, veruje se da je transportovao pomoć u hrani.

Visoki zvaničnik američke mornarice u Vašingtonu rekao je da administracija predsednika Baraka Obame razmenjuje podatke sa danskom kompanijom kako bi dobila detalje o napadu.

Šest brodova oteto za sedam dana

Danska kompanija "Maersk" potvrdila je da je otet brod "Maersk Alabama" iz njene američke filijale.

"Maerk Alabama" je šesti brod koji je otet u poslednjih nedelju dana, a prvi sa američkom posadom.

Naoružani Somalijci u ponedeljak su oteli britanski brod, a prethodno su oteli još tri broda tokom vikenda.

Teško naoružani somalijski pirati su u Adenskom zalivu koji povezuje Evropu i Aziju u istočnom delu Indijskog okeana, tokom 2008. godine, oteli na desetine brodova i dobili milione dolara od otkupa.

Strane mornarice su zbog toga poslale svoje ratne brodove u tu oblast čime je smanjen broj napada u poslednjih nekoliko meseci, ali pokušaji otmica i dalje su skoro svakodnevni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.