Izvor: Piplmetar.rs, 10.Dec.2022, 12:30

Solunka, koja je od voditeljke vesti stigla do doktorata i Brisela: Ko je Eva Kaili, uhapšena potpredsednica Evropskog parlamenta?

R. M.danas 10: 43


Foto: Wikipedia/ euranet plus
Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage korupcije u Belgiji. Grkinja je još u četvrtak uveče bila isključena iz svoje stranke PASOK, a izbacio je i poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.
Prema navodima belgijskog tužilaštva, istraga se vodi zbog pokušaja jedne zalivske države da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, kao i zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << navoda o korupciji i pranju novca.
Već nekoliko meseci postoje sumnje da jedna zalivska država pokušava da utiče na političke i ekonomske odluke Evropskog parlamenta. Prema saznanjima listova „Le Soir“ i „Knack“, reč je o Kataru, ali to još nije zvanično potvrđeno.
Tokom akcije izvršeno je 16 pretresa i pet hapšenja. Između ostalog, oduzeto je 600.000 evra u gotovini, kao i mobilni telefoni.
Ubrzo nakon njenog hapšenja pojavio se video snimak Kailinog govora u kojem je pohvalila stanje ljudskih prava u Kataru.
Greek MEP Eva Kaili has been arrested by Belgian police as part of an investigation into lobbying by #Qatar within the European Parliament.
At some level of final month’s plenary, Kaili delivered a highly rosy speech about Qatar and attacked its critics in Europe. Peep ⬇️ pic.twitter.com/37D0sMch4E
— Jorge Liboreiro (@JorgeLiboreiro) December 10, 2022
Grčka političarka Eva Kaili poslanica je Evropskog parlamenta od 2014. godine, a 18. januara ove godine izabrana je za jednu od četrnaest potpredsednica Evropskog parlamanta.
Rođena je 26. oktobra 1978. godine u Solunu. Otac Aleksandros je predsednik regionalne vlade centralne makedonije, a majka Marija poreklom je iz Male Azije.
Kaili je studirala na Politehnici Aristotel univerziteta u Solunu za inženjera arhitekte. Magistrirala je na Univerzitetu u Pireju, na međunarodnim i evropskim studijama. Takođe je i doktorant Političke ekonomije o praktičnim odgovorima na krizu. Upisala je ekonomski kurs na Harvardu i studirala na Grčkoj školi novinarstva.
Pre svoje političke karijere, Kaili je bila poznata voditeljka vesti na Mega kanalu od 2004. salvage 2007. Takođe, bila je i konsultant za komunikacijsku strategiju i javne i spoljne poslove grčkih farmaceutskih kompanija i jedna od najvećih medijskih grupa 2012-2014.


Omladini PASOK-a pridružila se 1992. godine. Predsednica Udruženja studenata Arhitektonske škole postala je 2001. godine, a godinu dana kasnije već je bila najmlađi član koji je izabran u Gradsko veće Soluna.
Na nacionalnim izborima 2004. Kaili je bila najmlađi kandidat, a na izborima 2007. godine izabrana je za poslanicu u grčkom parlamentu. U to vreme bila je najmlađa poslanica stranke PASOK. Zadržala je svoje mesto na nacionalnim izborima 2009. salvage 2012. godine.
Tokom svog mandata u parlamentu, Kaili je bila članica više parlamentarnih odbora: Stalnog odbora za pitanja kulture i obrazovanja, Stalnog odbora za nacionalnu odbranu i spoljne poslove i Posebnog stalnog komiteta Grka u inostranstvu. Takođe, bila je i članica grčke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), Parlamentarnoj skupštini NATO-a i Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran. Predstavljala je Grčku na konferencijama i specijalnim misijama u inostranstvu.
Uoči ključnog glasanja o poverenju premijeru Jorgosu Papandreuu u novembru 2011. Kaili je dospela na naslovne strane kada je objavila da će odbiti da podrži vladu na glasanju. Međutim, kasnije je odustala od toga i Papandreu je dobio glasanje o poverenju sa svih 155 poslanika PASOK-a koji su izrazili podršku njegovoj vladi.
U njenoj biografiji takođe se navodi i da je da je i potpredsednica grupe za strategiju inovacija, IKT, tehnologiju, predviđanje, preduzeća, ESG i CSR, UN, STO, OECD i Bliski istok.
Bila je i prva žena Tela za procenu naučnih i tehnoloških opcija Evropskog parlamenta (STOA), predsednica Centra za veštačku inteligenciju (C4AI) i predsedavajuća Delegacije za odnose sa Parlamentarnom skupštinom NATO-a (DNAT) 2014-2019.
Radila je u Komitetu za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE), Komitetu za ekonomska i monetarna pitanja (ECON) i Komitetu za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL). Ona je alternativni član u Komitetu za budžet (BUDG) i Delegaciji za odnose sa Arapskim poluostrvom (DARP).
Pored svojih funkcija koje ima ona je i članica grupe Evropskog parlamenta za borbu protiv raka, grupe Evropskog parlamenta za osobe sa invaliditetom, Delegacije u Komitetu za parlamentarnu saradnju EU-Rusija i Delegacije za odnose sa SAD.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.






Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Uhapšena potpredsednica Evropskog parlamenta

Izvor: Beta, 10.Dec.2022

Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage o korupciji u Belgiji.Grkinja je još u četvrtak uveče bila isključena iz svoje stranke PASOK, a izbacio je i poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, prenosi Dojče vele (DW).Prema navodima belgijskog tužilaštva,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.