Šoltes: Srbija da pokuša da reši najkritičnija pitanja do novembra

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2018, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoltes: Srbija da pokuša da reši najkritičnija pitanja do novembra

Član Evropskog parlamenta Igor Šoltes izjavio je danas da Srbija, kao zemlja na putu evropskih integracija, treba da pokuša da reši sva najkritičnija pitanja do oktobra i novembra ove godine, jer će kasnije biti puno teže zbog izbora u Evrpskom palamentu iduće godine.

Na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji "Idejom EU do mira i razvoja" u Skupštini Srbije, Šoltes je kazao da postoji veliki prostor za stvari koje Srbija treba da uradi u oblasti administracije i pravosuđa, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << borbe protiv korupcije, fundamentalnih prava, kao i da Beograd treba da nastavi dijalog sa Prištinom.

"Ono što će se uraditi do oktobra i novmebra ove godine biće dosta zacementirano, jer su iduće godine izbori u EP. Treba pritisnuti sve institucije kod vas i u EU da pokušaju da reše sva najkritičnija pitanja, jer će kasnije biti puno puno teže", kazao je on i dodao da je pridruživanje EU dvosmeran proces u kojem svaka strana treba da napravi svoje.

Prema njegovim rečima, EU je za Srbiju značajan trgovinski, ekonomski i mobilizacijski partner, kao i jedan od najvećih donatora pomoći.

On je ukazao da se EU poslednjih nekoliko godina podelila na dve strane sever i jug, istok i zapad. "Sver i jug u odnosu na finasijsku krizu u smislu razumevanja pomoći i solidarnost više bogatijih država sa onim malo nižeg standarda", kazao je on i podsetio da je izbeglička kriza uticala na formiranje blokovske politike i da su se zemlje koje nisu članice EU pokazale puno bolje od zemalja članica.

Zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač kazala je da je proširenje EU značajno kako za zemlje koje teže članstvu tako i za samu EU.

"Svi smo mi čekali strategiju proširenja. Dobra vest je što je Srbija obeležena kao zemlja predvodnica u celom procesu. Svesni smo da je mnogo posla pred nama i da bi ceo proces trebalo da bude mnogo brži", kazala je ona i dodala da je ostalo puno posla na polju vladavine prava, jačanja demokratskih institucija i drugim oblastima.

Elvira Kovač je dodala da je Srbija svesna svojih obaveza i posvećena reformskim procesima, kao i da se trudi da doprinese incijativama i da sudeluje u politici EU.

Zamenik predsednika Odbora za evropske integracije Predstavničkog doma Rumunije Štefan Mušoiju kazao je da će Rumunija nastaviti da promoviše konstruktivni pristup i da će tokom njenog predsedavanja EU zagovarati politiku proširenja.

"Sve to će doprineti stabilnosti u regionu", kazao je Mušoiju i dodao da je Rumunija ponudila svoja iskustva Srbiji na putu evropskih integracija.

On je kazao da zemlje koje teže članstvu u EU će ispunjavanjem kriterijuma iz Kopenhagena ojačati stabilnost zemalja kandidata.

Poslanica makedonske skupštine Slavica Šumanska Miteva kazala je da je EU počela kao san malog broja ljudi, a da je postala nada za mnoge.

"EU je pozitivan primer koji postoji godinama i inspiracija je za sve zemlje koje hoće da se razvijaju u demokratskom duhu. Proširenje EU je najvažnije, jer je to mirovni projekat na evropskom kontinentu, koji je omogućio prevazilaženje istorijskih problema", kazala je ona.

Navela je da projekat evropskih integracija nije završen i da Makedonija traži podršku kako bi nastavila put evropskih integracija.

"Bez integracije Makedonije i zemalja Zapadnog Balkana ne može se govoriti o celovitom i potpuno uspešnom procesu jer samo ujedinjena Evropa može da se takmiči sa drugim regionima", kazala je ona.

Ona je pohvalila dostignuća zemalja u regionu Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija, rekavši da samo ujedinjen region može da funkcioiše.

Generalna sekretaraka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kazala je da je Zapadni Balkan jedini region gde će se EU proširiti.

"Interes EU je da ima Srbiju kod sebe, kao što je interes Srbije da bude deo ovog i dalje boljeg mesta", kazala je ona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Šoltes: Srbija da pokuša da reši najkritičnija pitanja do novembra

Izvor: Beta, 12.Maj.2018

Član Evropskog parlamenta Igor Šoltes izjavio je danas da Srbija, kao zemlja na putu evropskih integracija, treba da pokuša da reši sva najkritičnija pitanja do oktobra i novembra ove godine, jer će kasnije biti puno teže zbog izbora u Evrpskom palamentu iduće godine.Na medjunarodnoj parlamentarnoj...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.