Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soliter zbližio 286 komšija

NIŠ - Kada bi se pojedini građani koji stanuju u soliterima, ugledali na 286 stanara zgrade na Bulevaru Nemanjića 74, Niš bi izgledao kao grad iz bajke. Stanovnici ove zgrade redovno uređuju živu ogradu, uklanjaju grafite sa zidova i korov iz žardinjera. Stakla na portalu su cela, dečje igračke takođe, a ispred zgrade je sve čisto. Za trud koji su uložili stanari Bulevara Nemanjića 74, niška opština Medijana dodelila im je prvu nagradu na konkursu za najlepše uređen životni prostor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na bulevaru koji broji 70.000 stanovnika.

Mlade sramota da rade

Dimitrije, Rudi i druge komšije kažu da se mladi retko odlučuju da uzmu motiku ili ašov u ruke.

- Čudno neko vreme došlo. Valjda je sada aktuelno da pošten rad predstavlja sramotu? Nekoliko nam je pomagalo. Odustali su kada su vršnjaci počeli da ih zavitlavaju. Šta da se radi, svako vreme nosi svoje gluposti - kažu komšije.

Dimitrije Džunić, predsednik skupštine stanara, kaže da o vrtu uvek brine desetak komšija, a svakodnevno po dvoje ili troje doteruju neki deo dvorišta. U dane kada se organizuju „radne akcije", uključuju se sve komšije.

- Pre dve godine počeli smo da ograđujemo prostor oko zgrade jer je postojao veliki problem sa parkiranjem automobila. Kada smo to završili, na redu je bila trava, pa krpljenje betonskih rupa. I ostalo je došlo na red, pa smo jedina zgrada u okolini koja nema grafite na zidovima - kaže Džunić.

Stanari su potom posadili cveće, napravili klupicu za sedenje u hladovini i staze od blokova kako građani ne bi gazili travu. jedna od tekovina ulepšavanja životne okoline je to što su složne komšije uspele da naviknu decu da ne lome igračke i da vole i čuvaju stvari u okolini svojih stanova.

Stanar Rudolf Vindauer brine da vrt ispred zgrade uvek bude poliven. Za to se koristi voda iz hidrofora, koji su stanari sami napravili kako za polivanje ne bi koristili pijaću vodu.

- Cveću je potrebno mnogo vode i zato smo napravili hidrofor koji pumpama crpe vodu iz zemlje. Okrečili smo i spoljni zid zgrade. Od svojih para smo u zgradi instalirali video-nadzor i postavili krovnu izolaciju - kaže komšija Rudi.

Penzioner Predrag Živković ističe da je invalid i da ne može mnogo da radi, ali pomaže tako što oplevi poneku travku. Komšije kažu da je i takva pomoć dobro došla.

Da se late ulepšavanja i uređenja okoline spremne su i komšije Sava Softić, Dragan Stanojković, Bilja Stojiljković i drugi.

Pre dve godine 40 odsto stanara ove zgrade nije plaćalo zajedničke troškove, a sada to čine gotovo svi. Komšije Bulevara Nemanjića 74 znaju zašto se troši novac i žele da i dalje ulepšavaju svoj životni prostor. Upravo se pripremaju za gradnju fontane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.