Šolc se sastao sa zaraćenim stranama: Nemačka i Evropa su spremne da podrže mir

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 18:56

Šolc se sastao sa zaraćenim stranama: Nemačka i Evropa su spremne da podrže mir

Nemački kancelar Olaf Šolc sastao se danas sa azerbejdžanskim i jermenskim liderima na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, prenosi Anadolija.

Nemačka vlada je saopštila da je Šolc na sastanku ponovo potvrdio podršku Nemačke mirovnim pregovorima Jermenije i Azerbejdžana.

"Kancelar je u ovim trilateralnim razgovorima pozvao na brzo okončanje mirovnih pregovora između dve zemlje. Nemačka i Evropa su spremne da to podrže u najvećoj mogućoj meri, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i napore predsednika Saveta Evropske unije Šarla Mišela", rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt.

Kancelar Solc je zahvalio predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu i premijeru Jermenije Nikolu Pašinjanu na sastanku i pozdravio posvećenost obe strane da postojeće nesuglasice rešavaju isključivo mirnim putem i bez upotrebe sile.

Odnosi između Azerbejdžana i Jermenije su napeti od 1991. go dine, kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao deo Azerbejdžana, i sedam susednih regiona.

Azerbejdžan je oslobodio veći deo regiona tokom rata u jesen 2020, koji je okončan mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije. Baku je pokrenuo antiterorističku operaciju u Karabahu prošlog septembra kako bi obnovio ustavni poredak, nakon čega su se predale ilegalne separatističke snage u regionu.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.