Šolc nije za prekid vatre?; Netanijahu: Evropa i Amerika su sledeći

Izvor: B92, 13.Nov.2023, 16:38

Šolc nije za prekid vatre?; Netanijahu: Evropa i Amerika su sledeći

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da prekid vatre u ratu u Gazi u ovom trenutku "nije ispravan".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne isključuje mogućnost oslobođanja još talaca.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjasnio se protiv prekida vatre u ratu Hamasa i Izraela. Doduše, humanitarne pauze bi mogle da imaju smisla, na primer, da se ranjenici izvuku iz pojasa Gaze, "ali, srećan sam što mogu da priznam da mislim da poziv koji neki upućuju na momentali prekid >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vatre ili dugu pauzu – što je u suštini ista stvar – nije ispravan" rekao je Šolc.

Prekid vatre u krajnjem slučaju znači "da bi Izrael trebalo da pusti Hamas da se oporavi i kupi nove rakete i da bi onda ponovo osuo paljbu. To nećemo moći da prihvatimo", rekao je kancelar na jednoj manifestaciji koji je za vikend organizovao list "Hajlbroner štime".

Pet nedelja od brutalnog napada terorističke organizacije Hamas na Izrael, koji je izazvao rat u Pojasu Gaze, sve su češći pozivi da se oružje ućutka. Na samitu u Saudijskoj Arabiji tokom vikenda, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje (OIC) pozvale su na okončanje izraelske "brutalne agresije" u pojasu Gaze.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je u nedelju Sjedinjene Države da primoraju Izrael da prekine ofanzivu u Pojasu Gaze. "Od vitalnog je značaja da postignemo prekid vatre", rekao je Erdogan.

Evropska unija optužila je radikalnu islamsku grupu Hamas da koristi bolnice i civile u Pojasu Gaze kao "živi štit". U saopštenju koje je u ime EU izdao visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Izrael je pozvan na "najveću moguću uzdržanost" kako bi zaštitio živote civila. Izrael optužuje Hamas za postavljanje komandnih centara ispod i pored klinika. Hamas to poriče.

"EU je veoma zabrinuta zbog pogoršanja humanitarne krize u pojasu Gaze", rekao je Borel. EU se pridružuje pozivima na "momentalnu” pauzu u borbi i "uspostavljanje humanitarnih koridora” kako bi stanovništvu pojasa Gaze mogla da se dopremi humanitarna pomoć. "Civili moraju imati priliku da napuste zonu borbenih dejstava".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo je energično odbacio sve oštriju i masovniju međunarodnu kritiku zbog velikog broja ubijenih civila u ratu:

"Izrael se bori u skladu sa međunarodnim pravom. Izraelska vojska radi uzoran posao pokušavajući da bude što manje civilnih žrtava. Svaki izgubljeni život civila je tragedija. Ali, krivica za to leži isključivo na Hamasu".

Šef izraelske vlade nagovestio je mogućnost dogovora o oslobađanju još talaca koje su teroristi Hamasa oteli 7. oktobra.

Upitan da li bi do takvog sporazuma moglo doći, Netanjahu je za TV NBC u SAD rekao: "Moglo bi" i dodao: "Što manje govorim o tome, povećavam šanse da to postane stvarnost".

Prema Netanjahuu, pregovori o taocima nisu imali nikakav napredak - do početka izraelske kopnene ofanzive u pojasu Gaze. "Ali u trenutku kada smo započeli kopnenu ofanzivu, stvari su počele da se menjaju".

Pozivajući se na vladine izvore u Vašingtonu, NBC i drugi mediji u SAD su preneli da se razgovaralo o tome - da bi Hamas mogao da oslobodi oko 80 žena i dece u zamenu za palestinske žene i tinejdžere koji se drže u pritvoru u Izraelu. Savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je za televiziju ABC da su u toku pregovori, u koje je su aktivno uključeni SAD i Katar.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu apelovao je na građane Sjedinjenih Država da rat protiv terorističke organizacije Hamas vide kao svoj rat.

"Ovo nije samo naš rat, to je i vaš rat. Ovo je bitka civilizacije protiv varvarstva", rekao je Netanjahu za CNN.

Ako Izrael ne pobedi u ratu, pošast će posle Bliskog Istoka nastaviti da se širi, na Evropu i Sjedinjene Države. "Vi ćete biti sledeći", upozorio je Netanjahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DA LI JE IZRAEL SPREMAN ZA DOGOVOR SA ĐAVOLOM? Hamas ponudio oslobađanje 70 talaca u zamenu za samo jednu stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Nov.2023

Hamas je optužio Izrael za "odugovlačenje i izbegavanje" sporazuma...Oružano krilo palestinske militantne skupine Hamas saopštilo je katarskim posrednicima u pregovorima da je grupa spremna da oslobodi do 70 žena i dece zatočenih u Gazi u zamenu za petodnevno primirje...- Primirje bi trebalo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.