Solarna oluja pogodila Zemlju

Izvor: RTS, 09.Mar.2012, 04:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarna oluja pogodila Zemlju

Najveća solarna oluja u proteklih pet godina pogodila je Zemlju bez uticaja na električne mreže ili moderne navigacione sisteme, ali negativni efekti ove kosmičke pojave su i dalje mogući, saopštili su američki stručnjaci.

Iako je NASA predvidela da će oluja biti jačine 3, na skali od pet, odnosno "snažna", ona je registrovana na najnižem nivou, G-1, preneo je juče AFP.

Nije bilo izveštaja o ometanjima GPS uređaja, problema u snabdevanju električnom energijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a severna svetlost, iznad delova centralne Azije, mogla bi da bude registrovana severnije nego što se to očekivalo, izjavio je Džozef Kinčes naučnik iz metereološke agencije NOAA.

Situacija bi, međutim, mogla da se pogorša u naredna 24 sata, kada se očekuje nastavak oluje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.