Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarna kuća u Boljevcima

Sunce emituje na Zemlju ogromnu energiju: godišnje 1,5x1018 kWh, odnosno Sunce za manje od jednog dana emituje na Zemlju više energije nego što je energetski potencijal svih svetskih poznatih zaliha fosilnih goriva (nafta, gas, ugalj). Paralelno sa traženjem tehničkih rešenja za racionalnom potrošnjom energije tražena su i rešenja da se na isplativ način koristi nepresušni izvor energije - Sunčeva energija.

U želji da svoja razmišljanja pretočim u realan projekat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vremenom sam sebi definisao projektni zadatak koji je sadržavao četiri elementa/segmenta:

- obezbediti maksimalni zahvat Sunčeve energije,

- barem deo te energije uskladišti i koristi kada Sunca nema,

- ostvariti minimalne gubitke toplotne energije i

- sve to realizovati u zelenoj tehnologiji.

Analizirajući različita rešenja u startu su odbačena ona koja su bila komplikovana i skupa. Težilo se ka prirodnim, jednostavnim i jeftinim rešenjima.

Maksimalni zahvat Sunčeve energije ostvaren je kombinacijom nekoliko sistema. Aktivnim sistemom - velikom površinom kolektora i pasivnim - velikom staklenom površinom na južnoj strani objekta.

Akumuliranje Sunčeve energije kada je ima više nego što je u tom trenutku potrebno, za periode kada je nema dovoljno ostvareno je kombinovanim rešenjem: energija nastala pasivnim zahvatom Sunčeve energije (zagrevanjem vazduha) akumulira se u kamenom toplotnom akumulatoru, a energija zahvaćena aktivnim zahvatom - zagrevanjem vode u sunčevom kolektoru delom se skladišti u kameni toplotni akumulator (600 tona kamena i betona), a delom korist za zagrevanje vode bazena unutar kuće (60 kubika vode).

Minimizacija gubitka toplote zavisi od površine objekta prema spoljašnjem prostoru, što nameće zaključak da bi ta površina trebala da bude što manja - optimum u tom smislu je sferni oblik. S druge strane, gubici zavise od razlike između unutrašnje i spoljašnje temperature. Ako je spoljašnja temperatura 20oS a unutrašnja +20oS, razlika je 40oS i tu moramo uložiti određenu energiju da bi smo zagrejali prostor. Međutim, ako se isti objekat ukopa u zemlju, gde je temperatura u proseku +5oS, razlika u temperaturama koja sada iznosi 15oS je više nego prepolovljen pa samim tim potrebna energija za zagrevanje odnosno gubici.



Režimi funkcionisanja solarne kuće


Prilikom projektovanja solarne kuće cilj je bio da se ostvare što stabilniji mikroklimatski uslovi u kući bez obzira na temperaturu izvan kuće. Dvostruka ljuska od koje je objekat izgrađen omogućuje cirkulaciju vazduha kroz kameni akumulator toplote i njegovo vraćanje kroz centralnu vazdušnu komoru u unutrašnjost objekta, što omogućuje zimi - grejanje, a leti - hlađenje vazduha u objektu.



Energetski bilans


Veliki toplotni kapacitet kuće (da bi se u unutrašnjosti promenila temperatura za 10oS potrebno je dovesti/odvesti preko 2.100 kWh toplotne energije) omogućuje vrlo stabilne klimatske uslove u kući. Prema proračunima koji obuhvataju gubitke i zahvaćenu energiju pasivnim i aktivnim sistemima ugrađenim u ovaj objekat, pored energije Sunca za grejanje kuće biće potrebno iz drugih izvora dodati oko 7.000 kWh toplotne energije ili blizu 20 kWh/m2 na godišnjem nivou, što svrstava ovu solarnu kuću u sam vrh energetski efikasnih kuća u svetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.