Šokiran sam napadom na novinarku

Izvor: B92, 09.Maj.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šokiran sam napadom na novinarku"

Brisel -- Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland istakao je danas da je šokiran napadom na crnogorsku novinarku Oliveru Lakić.

"Šokiran sam i tužan zbog vesti o još jednom napadu na novinara, u Crnoj Gori. Prema nekoliko medijskih izveštaja, istraživačka novinarka Olivera Lakić ranjena je ispred svoje kuće u Podgorici. Upozorenje o ovom slučaju objavljeno je i na našoj platformi za zaštitu i bezbednost novinara", naveo je Jagland, navedeno je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SE.

Rad novinara i sloboda medija su od suštinske važnosti za funkcionisanje bilo koje demokratije, rekao je Jagland istakavši da su napadi na novinare napadi i na demokratiju.

"Na žalost, takvi napadi su u porastu", dodao je generalni sekretar SE. To je ključno pitanje za SE i uradićemo sve što možemo da zaustavimo taj opasan trend, zaključio je Jagland.

Zbog napada na novinarku "VIjesti" za danas je u Podgorici zakazan protest ispred zgrade Vlade Crne Gore, a taj slučaj izazvao je brojne i oštre javne osude.

Crnogorska vlada i njeni čelnici oštro su osudili napad na novinarku uz zahtev nadležnima za "brzom i efikasnom" istragom, dok je deo civilnog sektora kao odgovorne označio izvršnu vlast koja godinama nije rasvetlila brojne napade na novinare u Crnoj Gori.

Strana diplomatska predstavništva EU, SAD i Velike Britanije izražavaju zabrinutost i poručuju da novinari moraju biti zaštićeni.

Policija je sinoć blokirala grad i radi na rasvetljavanju tog dogadjaja, a njen čelnik Vesko Damjanović uz osudu napada saopštio je da će policija učiniti "sve što je u njenoj moći da otkrije i počinioce privede pravdi".

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković najoštrije je osudio napad na novinarku i tražio od nadležnih "brzu i efikasnu istragu".

"Sloboda medija i neometan rad novinara temeljno je opredeljenje Vlade. Od nadležnih zahtevam brzu i efikasnu istragu kojom će biti otkriveni motivi napada, napadači i njihovi eventualni saučesnici i nalogodavci", poručio je Marković, objavljeno je sinoć na vladinom tviteru.

Ministartvo kulture je napad na novinarku okarakterisalo kao "nedopustiv čin" i poručilo da "će država pokazati da ima jasan i odlučan odgovor na svaki pokušaj nasilja i zastrašivanja medijskih delatnika".

Napad su osudili i ministar policije Mevludin Nuhodžić, opozicione partije, deo civilnog sektora, te ambasade EU, Velike Britanije i SAD-a u Crnoj Gori.

Nevladina organizacija "Media centar" za najnoviji napad na novinarku Lakić smatra "najodgovornijim" novoizabranog predsednika Mila Djukanovića i premijera Duška Markovića.

"Posle svih godina napada na novinare i medije, neotkrivenih počinilaca i nalogodavaca, odgovornost snosi predsednik Vlade čiji nadležni organi nisu uradili ništa da se zaustavi nasilje nad svima koji svojim radom istinski doprinose demokratizaciji, vladavini prava i smanjenju korupcije i organizovanog kriminala", navodi se u reagovanju Media centra.

Ta organizacija ukazuje da je Olivera Lakić svojim pisanjem ukazivala na organizovani kriminal i "zato je postala meta".

Novinarka Lakić je napadnuta je i pre šest godina takođe ispred zgrade u kojoj stanuje, nakon serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji duvana u nekadašnjoj fabrici kod Mojkovca. Motiv tog napada nije otkriven.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Generalni sekretar SE šokiran napadom na CG novinarku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Maj.2018

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland rekao je u srijedu da je "šokiran i tužan" zbog napada na novinarku Oliveru Lakić u Podgorici, saopštio je Savjet Evrope.  "Rad novinara i slobodnih medija je ključan za funkcionisanje demokratije. Napadi na novinare su tako napadi na demokratiju....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.