Šok u Makedoniji

Izvor: Politika, 17.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šok u Makedoniji

Specijalno za "Politiku"
Skoplje – Jučerašnja vest iz Zagreba o pogibiji Tošeta Proeskog zamračila je sunčano nebo nad Makedonijom. Početna neverica trajala je kratko, a kad je ovdašnji državni radio prekinuo program, potvrdivši vest, plač mladih i starih preplavio je ulice makedonskih gradova i sela. U školama je prekinuta nastava, otkazana je sednica Sobranja i sve aktivnosti u državnim institucijama. Redovna sednica makedonske vlade trajala je taman toliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se javnosti saopšti da je 17. oktobar proglašen za dan žalosti, a pevačka legenda Toše Proeski za počasnog građanina Republike Makedonije.

Makedoniju zaista nikad pre, a verovatno ni posle, neće zadesiti takav šok. Naprasan odlazak najpopularnijeg Makedonca ražalostio je i rasplakao i staro i mlado, pa i one koji nisu pobornici zabavne muzike, kojom je Toše proslavio svoju zemlju. Hiljade mladih, srednjoškolci i studenti u talasima se slivaju ka Trgu Makedonija u centru Skoplja gde zajednički oplakuju svog idola.

Sa talasa svih radio-stanica od juče se razleže neponovljiv glas Tošeta Proeskog, momka koji je bio ovaploćenje humanosti, ponos nacije i uzor za kojim će još dugo, dugo Makedonci žaliti. Između jecaja, stari i mladi prepričavaju svoje susrete sa mladićem koji je svojim pevanjem, ali još više ponašanjem, uticao na ponašanje mladih od onoga koje im nameće nevesela makedonska svakodnevica.

Legenda u koju se Toše prerano preselio, a kojoj su juče prve retke zapisali predsednik države Branko Crvenkovski i predsednik Sobranja Makedonije Ljubiša Georgievski, čeka na male priče i velike gestove pevača koji je brisao međudržavne i etničke granice na Balkanu, pesmom spajajući nespojive.

A u toj još nenapisanoj legendi, i pre jutrošnje tragične vesti iz Zagreba, zabeleženi su događaji iz slavnog ilindenskog Kruševa, iz kojeg je u svet muzike i nezaborava zaronio kao osmogodišnji švrća. Pričalo se i prepričavaće se kako je Toše prve honorare slao svojoj siromašnoj porodici u rodnom Kruševu, kako je drugovima plaćao stanarinu, polaganje vozačkog ispita, svadbena veselja... Pripovedaće se o njegovim humanim koncertima za mališane u domovima za decu bez roditelja za hendikepirane i unesrećene, znane i neznane smrtnike.

Igrom sudbine u kojoj dužina nečijeg života i blizina smrti ostaju nedokučivi, samo nedelju dana pre nego što će zauvek otići, Toše Proeski je na Gradskom stadionu u Skoplju održao veliki humanitarni koncert. Brojnoj publici je poručio da će, koliko sutra, ako zatreba, pevati svima kojima njegova pesma može pomoći.

O mladiću koji je sa samo dvadeset šest godina toliko zadužio svoju, kako je govorio, malu a veliku Makedoniju, govore i poslednje vesti iz makedonske vlade. Kabinet premijera Nikole Gruevskog saopštio je da će vlada preuzeti sve što je potrebno za dostojan oproštaj od istinske makedonske pevačke legende. Put Zagreba juče su avionom odleteli predstavnici makedonske države, a datum sahrane tragično preminulog Tošeta Proeskog biće naknadno saopšten.

Mile Radenković

-----------------------------------------------------------

Dan žalosti na dan sahrane

Skoplje - Dan žalosti u Makedoniji povodom smrti makedonskog pevača Tošeta Proeskog biće proglašen na dan njegove sahrane, a ne sutra, kako je ranije saopšteno iz Vlade Makedonije.

Datum sahrane biće naknadno objavljen, posle konsultacija sa porodicom poginulog pevača, navodi se u saopštenju kabineta premijera Makedonije Nikole Gruevskog.

U prostorijama ambasade Makedonije u Beogradu, u Gospodar-Jevremovoj ulici 34, biće otvorena knjiga žalosti sutra i prekosutra, 17. i 18. oktobra, saopštila je ta ambasada.

Beta

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.