Šok terapijom do finansijske discipline?

Izvor: RTS, 01.Apr.2013, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šok terapijom do finansijske discipline?

Neplaćeni dugovi dovode u pitanje opstanak velikog broja preduzeća, a najviše duguje država. Zakonom o ograničenju roka plaćanja, država bi svoje dugove trebalo da izmiri u roku od 45, a kompanije od 60 dana.

Država bi sva plaćanja privredi trebalo da izmiruje u roku od 45 dana, a kompanije međusobno - u roku od 60 dana. To predviđa Zakon o ograničenju roka plaćanja koji se od danas primenjuje. Donošenje tog akta, koji postoji u Evropskoj uniji, privreda traži od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << početka krize, jer se zbog neplaćanja doveo u pitanje opstanak velikog broja firmi - a najveći dužnik je država.

Niko nikome ne plaća na vreme, tako se posluje u Srbiji.

U proseku, na zarađeni novac čeka se 130 dana. Tri puta duže nego u zemljama Unije, i gotovo dva puta duže nego u regionu. Najviše kasni država koja privredi duguje milijardu evra.

Poučeni time, privrednici kažu da će test za primenu novog zakona biti upravo brzina.

Veselin Ražnatović iz Sektora za građevinu Unije poslodavaca za građevinarstvo veruje da ako država ispuni svoj rok od 45 dana, da će i svi privredni subjekti ispoštovati rok od 60 dana.

Uvođenje reda u finansijski lanac ne treba očekivati preko noći.

Branislava Žunjić iz Privredne komore Srbije ističe da bi ovaj zakon trebalo da uspostavi predvidljivost novčanih prihoda i obaveza koja se u privredi preuzimaju.

Kako bi ograničenje roka plaćanja mogla da bude šok terapija za privedu u kojoj vlada nestašica novca, probleme u primeni treba očekivati.

Nina Samardžić iz Ministarstva finansija i privrede kaže da će se puni efekti videti tek za mesec i po dana, kada bude istekao prvi rok od 45 dana. 

Ona dodaje da u slučaju neizmirenja obaveze "ministar iz resora finansija i privrede ima pravo da donese odluku da obustavi dalje prenošenje budžetskih sredstava onim subjektima javnog sektora, ministarstvima, javnim preduzećima, opštinama, ako ne budu plaćali na vreme".

Prema njenim rečima, država nema nameru da plaća zateznu kamatu i da je zbog toga i razrađen takav efikasan mehanizam.

Međutim, funkcionisanje sistema zavisi i od privatnog sektora, kažu stručnjaci, zbog čega smatraju da će zakon biti test i za njih.

Urednica magazina "Biznis" Radojka Nikolić kaže će novi rok plaćanja pokazati da nema dovoljno novca za blagovremeno izmirenje obaveza, ali da da je to teškoća kroz koju moramo proći da bi imali uređenu privredu.

Iako se zakon ne primenjuje retroaktivno, iz Vlade najavljuju postepenu otplatu starih dugova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.