Šok: Letela 74 minuta, na 6.000 kilometara; Izdata i naredba – vojska u pripravnosti

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 09:22

Šok: Letela 74 minuta, na 6.000 kilometara; Izdata i naredba – vojska u pripravnosti

Cure detalji lansiranja interkontinentalne balističke rakete koju je jutros lansirala Severna Koreja, nakon pritužbi na američke špijunske avione.

Prema zvaničnim podacima japanskog Ministarstva odbrane, raketa je letela neverovatnih 74 minuta - što je najduže vreme leta ikada zabeleženo. Japanci navode i da je projektil putovao na visini od 600 kilometara sa dometom od 1.000 km pre nego što je sleteo u vode između Korejskog poluostrva i Japana.

Japanski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane Jasukazu Hamada rekao je da je raketa verovatno lansirana na uzdignutoj putanji - skoro vertikalno - što Severna Koreja obično čini kako bi izbegla susedne zemlje kada testira rakete dugog dometa.

Premijer Japana Fumio Kišida, koji prisustvuje samitu NATO-a u Litvaniji, naredio je svom kabinetu da prikuplja informacije i bude u pripravnosti za nepredviđene događaje, saopštila je kancelarija premijera.

On je rekao da lansiranje projektila ugrožava mir i stabilnost i regiona i međunarodne zajednice, kao i da je Japan uložio protest diplomatskim kanalima u Pekingu.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je ranije nazvao raketu svojim najmoćnijim nuklearnim oružjem, koje jača sposobnost Severne Koreje da se suprotstavi američkim vojnim pretnjama.

Prethodna proba raketa dugog dometa u Severnoj Koreji dogodila se u aprilu, kada je prvi put lansirala ICBM Hvasong-18.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sjeverna Koreja testirala balističku raketu, snažne osude Bijele kuće

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jul.2023

Sjeverna Koreja tesirala je interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), kazali su u srijedu 12. jula japanski i južnokorejski zvaničnici. Iz Bijele kuće je saopšteno da Sjedinjene Američke Države "snažno osuđuju" sjevernokorejsko lansiranje, te pozvale Pjongjang da prekine destabilizujuće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.