Sojuz 2 poleteo s novog ruskog kosmodroma

Izvor: N1 televizija, 28.Apr.2016, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sojuz 2 poleteo s novog ruskog kosmodroma

Raketa Sojuz 2 koja u orbitu oko Zemlje odnela tri naučna satelita, uspešno je jutros poletela s novog ruskog kosmodroma Vostočni.

To je prvo lansiranje rakete s tog kosmodroma, izgrađenog da bi Rusija smanjila svoju zavisnost od Kazahstana.

"Raketa je uspešno poletela u predviđeno vreme, tačno u 11.01 po lokalnom vremenu (2.01 GMT)", saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos i dodala da su sateliti sada u orbiti.Ruske televizije emitovale su snimak poletanja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rakete.

Lansiranju je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin koji je došao na kosmodrom u Amurskoj oblasti, na krajnjem istoku Rusije.

Poletanje je prvobitno bilo predviđeno za sredu, ali je odloženo zbog kvara.

Putin je, posle kritike, odlaganja izjavio da Rusija "ostaje dominantna sila po broju lansiranja raketa u svemir".

Rusija je izgradnju kosmodroma počela 2012. godine. Planirano je da to bude prvi nacionanlni kosmodrom i za civilnu upotrebu što bi takođe smanjilo zavisnost ruske svemirske industrije od kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Видео первого пуска ракеты космического назначения «Союз-2.1а» с космодрома #Восточный! pic.twitter.com/rHBBNOFP4c

Сегодня в 23:30 мск Госкомиссия примет решение о возможности пуска с ВОСТОЧНОГО в резервную дату, 28.04.2016 pic.twitter.com/Gr0cc0KVgB

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.