Sojom protiv raka dojke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sojom protiv raka dojke

SINGAPUR - Žene koje u ishrani obilato koriste proizvode od soje imaju - manje izgleda da obole od raka dojke.

Međunarodna ekipa lekara i mikrobiologa tvrdi da njihova najnovija istraživanja o uticaju soje na zdravlje žena podupiru hipotezu da ona uspešno štiti od tog oblika kancera.

Rezultati istraživanja grupe naučnika sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru, Britanskog instituta za rak i Američkog centra za maligna oboljenja objavljeni su u časopisu Žurnal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << epidemiologije raka, biomarkera i prevencije.

Naučnici su do sada tvrdili da je hrana bogata sojom jedan od razloga što žene u Kini i Japanu u malom broju oboljevaju od raka dojke, ali stručne potvrde za ovu tvrdnju za sada nema.

Stručnjaci su, naime, ukrstili rezultate istraživanja na Kineskinjama u Singapuru. Najpre su se usredsredili na uobičajeni način ishrane žena, uključujući i unošenje proizvoda od soje, da bi u isto vreme izvršili mamografiju na drugoj grupi žena i klasifikovali ih prema sastavu tkiva dojki.

Nakon što su obavili istraživanje na 406 žena u obe studije, naučnici su otkrili da 60 odsto žena koje unose značajne količine proteina iz soje ima manje izgleda da se u njihovim dojkama razvije tkivo koje se obično povezuje sa visokim rizikom oboljevanja od raka.

"Istraživanje je prvi put pokazalo koliki uticaj na mogući razvoj raka dojke ima uzimanje hrane na bazi soje ali i kako se uspešno može smanjiti potencijalni rizik da se dobije opaka bolest", izjavio je Dr. Stiven Dafi iz Britanskog instituta za rak.

Soja je, inače, bogat izvor estrogena za kojeg je ustanovljeno da je moćna brana u razvoju raka dojke u životinja. Korišćenje soje u ishrani povećava količinu estrogena u organizmu žene koji, kao kontraindikaciju, može produžiti menstrualni ciklus.

Neka ranija istraživanja pokazala su da što manje menstrualnih ciklusa u toku života žena ima, to je manji rizik da će oboleti od raka dojke.

Ova tvrdnja, međutim, još nije dobila naučno uporište.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.