Softver platili 666.600 evra

Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Softver platili 666.600 evra

Protiv direktora DP „Jugoistok" Aleksandra Janjića (41) iz Leskovca i rukovodioca Centra za informacione tehnologije u istom preduzeću Miloša Kostića (35) iz Niša policija je podnela krivične prijave zbog sumnje da su prilikon nabavke softvera za očitavanje potrošnje, vrednog 53,3 miliona dinara, zloupotrebili položaj i falsifikovali službene isprave.

Oni su krajem prošle sedmice u pratnji policije privedeni istražnom sudiji Opštinskog suda u Nišu, koji im nakon saslušanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije odredio pritvor, već ih je pustio da se brane sa slobode. Šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Zoran Zdravković kazao je da se sumnja da je direktor Janjić putem direktne nagodbe, bez javnog objavljivanja i tendera, a falsifikovanjem službene isprave, zaključio ugovor sa firmom „Energosoft" iz Novog Sada o kupovini softvera za potrebe DP „Jugoistok", a da je osumnjičeni Kostić, iskoristivši službeni položaj, vršio uticaj na odgovorna lica da se posao obavi na ovakav način.

- Prvi ugovor, vredan 14,36 miliona dinara, sklopljen je 2005. direktnom pogodbom, a nakon toga su do 2007. sklopljena još 11 ugovora. Vrednost celog posla oko nabavke softvera je 53,3 miliona dinara, odnosno 666.600 evra. To je praktično i iznos štete koji je pričinjen preduzeću. Tender je morao da bude raspisan - objasnio je Zdravković.

Prema njegovim rečima, direktor Janjić se sumnjiči da je sačinio lažnu dokumentaciju kojom je predstavljeno da je niška „Elektrodistribucija" imala odranije sklopljen ugovor sa „Energosoftom", te da je to razlog zbog čega je ugovor sklopljen neposrednom pogodbom, a ne nakon raspisanog tendera.

Kako je „Blic" pisao, direktor Janjić je minulog vikenda, nakon saslušanja u sudu, kazao da je posao sa „Energosoftom" obavljen po zakonu i da tender nije moralo da se raspisuje jer je „Energosoft" firma čiji je osnivač svojevremeno bio EPS, pa je nabavka moguća direktnom pogodbom. Spisi predmeta su dostavljeni Opštinskom tužilaštvu, koje će odlučivati o daljim koracima.

Prijave protiv još tri rukovodioca!

Istom krivičnom prijavom obuhvaćena su još tri rukovodioca „Jugoistoka", čija imena juče nisu saopštena. Oni se sumnjiče da su kao saizvršioci zloupotrebili službeni položaj prilikom realizacije ovog poslovnog aranžmana. Zdravković je potvrdio da su oni saslušani u policiji, ali da nisu privođeni istražnom sudiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.