Socijalisti traže mesto premijera ili predsednika  Skupštine

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti traže mesto premijera ili predsednika Skupštine

Podela odgovornosti i poverenje u koalicione partnere jedan su od uslova koje su socijalisti izneli u neformalnim razgovorima sa demokratama o formiranju buduće vlasti na republičkom nivou. To praktično znači da SPS traži ravnomernu podelu najviših funkcija u državi. Prema saznanjima „Blica" iz vrha SPS, ova partija očekuje da im demokrate ponude mesto predsednika Skupštine Srbije ili čak i funkciju premijera. Demokrate su spremne da koaliciji SPS-PUPS-JS ponude jednu visoku funkciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i voljni su da to bude mesto predsednika Skupštine.

Srbija je ušla u dvadeseti dan od izbora i gotovo je izvesno da je blok radikala, socijalista i narodnjaka sve dalje od formiranja koalicije. S druge strane, u proevropskom bloku intenzivno se razmatraju mandati i mogući sastav buduće vlade. Na poslednjem sastanku vrha Demokratske stranke razmatrano je i pitanje budućeg premijera. Glavni kandidat je potpredsednik DS i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić. Prema saznanjima „Blica", lider DS Boris Tadić već je sa Pajtićem razgovarao i načelno je dogovoreno da, ukoliko Pajtić bude premijer, Dušan Elezović, predsednik pokrajinskog odbora DS, biće predsednik Izvršnog veća Vojvodine.

Đelić: vrata svima otvorena

- Očekujem da ćemo uspeti u krajnjem ishodu da napravimo jedan logičan sklop i imamo koherentnu vlast na nivou republike, Vojvodine, Beograda i lokalnih samouprava - rekao je juče član Predsedništva DS Božidar Đelić.

On je dodao da očekuje da se u narednih nekoliko nedelja formira socijalno odgovorna vlada koja će nastaviti evropske integracije Srbije i mirnim putem braniti Kosovo. Đelić nije želeo da komentariše da li se vode pregovori sa SPS, ali je istakao da je lista „Za evropsku Srbiju" otvorena za sve one koji su spremni da se okupe oko njenog programa i njenih prioriteta.

- Vrata su otvorena ne samo SPS već i drugim partijama koje su spremne da se okupe oko takvog programa i nije moguće zamisliti vladu u republici koja ima drugačije ciljeve od vlade u Beogradu - rekao je on.

Gotovo je izvesno da je Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme i PUPS, Jovana Krkobabića, bliži koaliciji sa demokratama. Oni smatraju da će svoje programske ciljeve ostvariti jedino u vladi kojoj će biti dostupni pretpristupni fondovi Evropske unije. Međutim, SPS se još lomi. Predsedništvo je većinom glasova za saradnju sa listom „Za evropsku Srbiju", međutim, nije izvesno da taj stav dele i članovi Glavnog odbora stranke, pa je zbog toga u poslednje vreme izbegavano da se sastaje i odlučuje o mogućim koalicijama. Međutim, prema saznanjima „Blica", Glavni odbor SPS trebalo bi da se održi u utorak, što bi moglo da znači da su članovi Predsedništva koji su za saradnju sa demokratama pridobili deo članstva.

U bloku SRS-DSS, međutim, još uvek računaju na PUPS Jovana Krkobabića i smatraju da čak i ako se odvoji Marković Palma, mogu imati većinu sa glasovima Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina. Međutim, prema saznanjima „Blica", Ugljaninu je u Turskoj poručeno da „ne sme biti tas na vagi koji će omogućiti vladu SRS". Ugljanin, koji je blizak lideru DSS Vojislavu Koštunici, dao je u Turskoj obećanje da to neće učiniti. Međutim, sada kupuje vreme kako se ne bi i zvanično priklonio DS. Jednostavno, on traži suviše. Ugljanin bi za svoju listu, koja je praktično izgubila u Sandžaku, ministarsko mesto, gradonačelnika Novog Pazara i 50 odsto direktorskih mesta u republičkim institucijama. Prema saznanjima „Blica", ova lista čeka da neko formira većinu i da joj se eventualno prikloni i to bi mogli biti i SRS-DSS, ali Ugljanin neće presuditi ako bude 125 mandata za blok radikala, narodnjaka i socijalista.

Sabiranje i oduzimanje

Matematičkom računicom ko bi pre i sa kim, blok oko DS ima, najverovatnije, većinu i to najmanje 127 poslanika. Ukoliko čak SPS ne bi ušao u vladu sa demokratama, ovaj blok je može formirati sa 102 mandata liste „Za evropsku Srbiju", tri JS, pet PUPS, četiri mađarske koalicije i 13 LDP. Bloku narodnjaka, radikala i socijalista, i to sa PUPS, nedostaje jedan mandat i sa 125 ne mogu računati na Ugljanina. Međutim, spekuliše se i sa 125 sa obe strane u slučaju da se PUPS prikloni DSS i SRS, u šta, ipak, malo ko veruje.

Pregovore prate i izjave, tako se juče i premijer Vojislav Koštunica, iz čije su stranke do sada upućivane kritike demokratama o „mešanju funkcija", otvoreno stavio na stranu jednog političkog bloka.

- Nepromišljenom odlukom da se spreči izbor novih vlasti u Beogradu podriva se demokratski poredak u zemlji i ugrožavaju državne institucije. Ovakva samovolja i uzurpacija vlasti može Srbiju gurnuti u veliku krizu - rekao je premijer Koštunica. On se zapitao: „Da li može uopšte da se zamisli da se danas još negde u Evropi ne saziva Skupština zato što se nekom ne dopada ko sačinjava većinu."

Prekid saradnje DS i DSS

I dok se i za tek formiranu većinu u Beogradu i zvanično navodi da nije zacementirana, neke odluke, bar sudeći po izjavama, jesu. Funkcioner DS Oliver Dulić izjavio je da je DS odlučila da više neće sarađivati sa DSS dok je na njenom čelu Vojislav Koštunica. Potpredsednik DSS Aleksandar Popović odgovorio mu je da je njegova stranka primila k znanju da je DS prekinula svaku saradnju s njima i da će sada organi DSS odlučiti da li će i kada obnoviti saradnju sa demokratama.

- Prekid saradnje će potrajati, jer su Koštunicu legitimni organi stranke izabrali da vodi DSS naredne četiri godine - ističe Popović.

Pritisci na Alimpića da preinači odluku

Predstavnici Srpske radikalne stranke, koalicije Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija i koalicije Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija pozvali su juče v.d. gradonačelnika Beograda Zorana Alimpića da preinači svoju odluku o održavanju konstitutivne sednice Skupštine grada, zakazane za 14. jul. Oni su istakli, na improvizovanoj konferenciji za novinare koja je održana pred nekoliko stotina građana ispred gradske skupštine, da ova sednica treba da bude održana u zakonskom roku, kao i da v.d. gradonačelnika omogući sprovođenje „većinske volje Beograđana".

Generalni sekretar SRS ovom prilikom je rekao da koalicija SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS zahteva da se prekine s kršenjem izborne volje građana.

- Nećemo tolerisati odlaganje sednice Skupštine grada. Naš cilj je da demokratskim sredstvima ostvarimo volju Beograđana i da Beograd dobije onakvu vlast kakvu je želeo i kakvu zaslužuje - rekao je Vučić, istakavši da u zakonu nigde nije naveden rok od dva meseca za konstituisanje Skupštine, nego da se posle dva meseca uvode privremene mere ako ne postoji većina.

Funkcioner DSS Andreja Mladenović ocenio je kao nepromišljenu odluku Alimpića i kao „uzurpaciju vlasti i uvod u diktaturu".

Funkcioner SPS Aleksandar Antić rekao je da je nemoguće uticati na članice koalicije u kojoj su socijalisti da promene svoju odluku o formiranju gradske vlade u Beogradu.

- Naša koalicija je u najboljem mogućem redu. Zašto bismo pričali o teoretskim stvarima ako vam ja tvrdim da je naša koalicija u sjajnim odnosima - rekao je Antić.

Trojica funkcionera juče su razgovarali i sa v.d. gradonačelnika Beograda.

- Prvo su pokušali da me ubede da je zakon prekršen ali, pošto smo ga zajedno ponovo pogledali, jasno je da te optužbe ne stoje. Na drugom delu sastanka pokušali su da me ubede političkim razlozima i kako bi ranije zakazivanje sednice bilo dobro, demokratski... Beograd je važan i tek predstoje ozbiljni pregovori na nivou republike, u koje će biti uključeni i razgovori o Beogradu - rekao je Alimpić za „Blic".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Štampa: Socijalisti traže mesto premijera ili predsednika Skupštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2008, 01:37

BEOGRAD - Podela odgovornosti i poverenje u koalicione partnere jedan su od uslova koje su socijalisti izneli u neformalnim razgovorima sa demokratama o formiranju buduće vlasti na republičkom nivou. To praktično znači da SPS traži ravnomernu podelu najviših funkcija u državi. Prema saznanjima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.