Socijaldemokrata Štajnbrik: Želim da ja budem kancelar

Izvor: Blic, 17.Avg.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijaldemokrata Štajnbrik: Želim da ja budem kancelar

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SPD) je danas, ispred Brandenburške kapije u Berlinu gde se, prema partijskim procenama, okupilo najmanje 200.000 ljudi, obeležila vek i po postojanja uz muziku, zabavu i - predizborna obećanja kancelarskog kandidata Pera Štajnbrika.

U atmosferi predizborne kampanje, sumornih prognoza, sjajne istorije i velikih nada, SPD je danas, na velikoj narodnoj zabavi, uz brojne umetnike, diskusione podijume i četiri bine, proslavilla završnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jubileja postojanja, čiji je jedan deo bio 23. maja, na dan kada je 1863. godine u Lajpcigu formiran Nemački savez radnika koji je, zatim, 1890. preimenovan u SPD.

- Želim da budem kancelar - rekao je Štajnbrik, povodom saveznih izbora 22. septembra, za šta je "zaradio" ogroman aplauz "drugova", kako se SPD-ovci međusobno nazivaju.

Istovremeno, on je obećao borbu protiv utajivača poreza.

Štajnbrik je na skupu govorio o slavnoj istoriji ove najstarije nemačke partije, koja je tridesetih godina prošlog veka jedina rekla "ne" fašizmu, rasizmu, antisemitizmu i nikada nije morala da menja svoje ime.

On je govorio o socijaldemokratskim veličinama kroz burnu istoriju, upozorio na neonacizam u sadašnjoj Nemačkoj i rekao da će sloboba i solidarnost i narednih 150 godina određivati smernice ove partije.

Štajnbrik je obećao iste zarade ženama i muškarcima, investicije u obrazovanje do 20 milijardi evra "jer je obrazovanje ključ tolerancije", obrazovani sistem dece, koje neće zavisti od socijalnog statusa njihovih roditelja i njihovog porekla, dovoljno mesta na univerzitetima...

Kandidat SPD je obećao i dvojno državljanstvo deci stranaca, rođenih u Nemačkoj, socijalnu pravdu, socijalno-tržisnu privredu, istu zaradu za isti rad - što se odnosi na žene i muškarce, ali i na takozvane radnike za iznajmljivanje i pri tom, nije zaboravio ni na homoseksualce, kojima je stavio u izgled mogućnost usvajanja dece.

Štajnbrik je oštro kritikovao kancelara Angelu Merkel, koja je u anketama na "puškomet" ispred njega i važi za apsolutnog favorita za kancelara na izborima 22. aprila i njenu politiku spasa evra, upozorio na ogrommnu nezaposlenost mladih na evropskom jugoistiku i rekao da će držati EU na okupu, koštati Nemačku.

On je, međutim, i podsetio na nemačku odgovornost prema Evropi, koja je, naročito u posleratnim godinama, kako je rekao, pomogla Nemačkoj i pozvao birače da iskoriste svoju šansu 22. septembra i glasaju.

Socijaldemokrate ponosno obeležavaju jubilej, uz podsećanje da su oni uvek bili partija napretka, jedini jasno protiv dolaska Hitlera na vlast i od radničkog pokreta postali jaka politička snaga, dok kritičari podsećaju na sumornu realnost u kojoj je od moćne narodne partije postala "stranka 20 procenata", pošto bi za njih, kada bi u nedelju bili izbori, prema jučerašnjoj anketi, glasalo svega 24 odsto Nemaca.

Partija koja je poslala vojnike u napad na Srbiju

Istorija socijaldemokrata počela je 23. maja 1863. godine, kada je u Lajpcigu formiran "Nemački savez radnika", koji je 1890. preimenovan u SPD.

U prisustvu nemačkog predsednika Joahima Gauka, kancelara Merkel, političkog i državnog vrha i oko 600 gostiju iz 80 zemalja, među kojima je bio i francuski predsednik Fransoa Oland, ali i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, socijaldemokrate su u maju oficijelno obeležile vek i po postojanja.

SPD, članstvo se iz vremena Vilija Branta prepolovilo, slavile su danas svoj jubilej-podsećajući na istoriju u kojoj su 24 godine bili zabranjeni-12 godina pod kancelarom Otom fon Bizmarkom i 12 pod Hitlerom, ukazujući na sadašnjost i iznoseći želje za budućnost.

U sećanju građana Srbije SPD će ostati i kao partija, koja je, dok je bila na vlasti, poslala nemačke vojnike u NATO napade na Srbiju, ali i partija koja je jasno bila protiv rata u Iraku.

Pročitajte još: Štajnbrik napada Merkelovu zbog njenog DDR-porekla Štajnbrik za zabranu mobilnih telefona na sednicama vlade Nemačke Protivkandidat Merkelove kritikuje politiku štednje

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.