Sobranje potvrdilo: MAKEDONIJA MENJA IME!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2019, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sobranje potvrdilo: MAKEDONIJA MENJA IME!

Makedonski parlament usvojio je ustavne amandmane o Prespanskom sporazumu kojima Makedonija menja ime u Republika Severna Makedonija.

Portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija ranije je potvrdio da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana.

Premijer Makedonije Zoran Zaev će se u 21 sat obratiti naciji.

Podsetimo, referendum u Makedoniji o sporazumu sa Grčkom je održan prošle godine i nije uspeo, ali je očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da Zaev želi da ponizi svoje sunarodnike nepoštujući njihovu volju.

- Odluka na referendumu nije usvojena, jer nije glasalo više od polovine od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak (1.806.336) - rekao je predsednik DIK Oliver Derkoski.

Ovom odlukom makedonsko Sobranje je promenio ustavno ime države u Republika Severna Makedonija, koja će stupiti na snagu kada parlament u Grčkoj bude ratifikovao Prespanski sporazum.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han čestitali su večeras Makedoniji na usvojenim ustavnim izmenama, potrebnim za primenu Presapanskog sporazuma sa Grčkom o imenu zemlje.

- EU snažno podržava ovaj sporazum koji je primer za pomirenje u regionu i celoj Evropi - istakli su Mogerini i Han.

U EU napominju da u iščekivanju pune primene Prespanskog sporazuma, postignutom između Atine i Skoplja o budućem imenu nekadašnje jugoslovenske republike Makedonije, Unija nastavlja da u potpunosti podržava Makedoniju u ostavarivanju njenog strateškog cilja EU integracija.

Prof. dr Srđa Trifković, srpski publicista, političar i istoričar, vidi ovu odluku Sobranja kao još jednu tužnu priču u sagi briselskog tretmana zapadno balkanskih država kao banana republika, dostojnih prezira, a više o tome možete pročitati OVDE.

Srpkinja vozila autobus, pa sa ulice spasila DETE - GOLO i BOSO. Cela Amerika priča o njenom HEROJSTVU (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.