Snouden: Prate nas gde god da idemo

Izvor: RTS, 25.Dec.2013, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snouden: Prate nas gde god da idemo

Deca koja su danas rođena odrašće bez ideje o privatnosti, upozorava bivši službenik NSA Edvard Snouden u alternativnoj božićnoj video poruci. Stvarnost je gora od onoga što se nalazi u Orvelovoj knjizi "1984", ističe Snouden.

Bivši saradnik NSA i CIA Edvard Snouden je u božićnoj poruci emitovanoj na britanskom "Kanalu 4" upozorio na mogućnosti nadzora u doba velikih tehnoloških dostignuća.

U dvominutnom snimku koji je je sačinjen u Moskvi, gde je Snouden >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobio privremeni azil, upozorio je sa svi imamo senzore u džepovima pomoću kojih nas prate gde god da idemo. Snouden je pozvao ljude da razmisle o posledicama koje to ima za običnog čoveka.

"Dete koje je danas rođeno odrastaće bez ikakvog koncepta privatnosti. Nikada neće saznati šta to znači imati privatni trenutak koji nije negde zabeležen. To je problem zato što što nam privatnost dozvoljava da odredimo ko smo i šta želimo da budemo", objašnjava Snouden.

U poruci Snouden kaže da je nakon objavljivanja poverljivih dokumenata svet saznao da su vlade stvorile veliki sistem za masovno praćenje i prisluškivanje širom sveta, koji im omogućava da vide sve što običan čovek radi.

Bivši službenik NSA je pozvao ljude da se suprotstave masovnom nadzoru i poručio vlastima da, ukoliko žele da znaju kako se građani osećaju, pitanje je uvek bolje od špijuniranja.

Božićna poruka koja je tradicionalno emituje na "Kanalu 4" rađena je po uzoru na kraljičino obraćanje naciji.

Prethodnih godina Britancima su se obratili ličnosti kao što su bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i popularni likovi iz crtanog filma, Mardž i Lisa Simpson.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Snouden: Prate nas gde god da krenemo

Izvor: Vesti-online.com, 25.Dec.2013

"Deca koja su danas rođena odrašće bez ideje o privatnosti", upozorava bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden u alternativnoj božićnoj video poruci. "Stvarnost je gora od onoga što se nalazi u Orvelovoj knjizi '1984'", ističe Snouden...Edvard Snouden...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.