Snouden: Nadam se promenama

Izvor: B92, 11.Dec.2013, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snouden: Nadam se promenama

Vašington -- Bivši službenik američke NSA Edvard Snouden izrazio je nadu da će "curenje" tajnih dokumenata dovesti do veće transparentnosti u radu vlada, piše američki Tajm.

"Ono što nam najviše smeta nije to što se takav nadzor može teoretski dogoditi, već što je to učinjeno, a da većina društva nije ni bila svesna da je to moguće", rekao je Snouden u intervjuu američkom magazinu putem mejla, prenela je agencija AFP.

On je izrazio nadu da će njegovo obelodanjivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podataka pomoći tome da dođe do promena tako što će javnost, tehnološka zajednica, američki sudovi, Kongres i američki izvršni organi vlasti promeniti način razmišljanja.

"Predsednik bi mogao da koristi obavezu javnosti za svođenje ovih programa na razumne standarde i usmeravanje NSA da usredsredi svoju ogromnu moć ka razvoju novih globalnih tehničkih standarda koji bi sprovodile nova pravila koja obezbeđuju jaku sveopštu bezbednost, ali tako da bude sigurno da ne sprovodimo nepropisan nadzor pojedinaca, kao i drugih vlada", rekao je Snouden.

"Tajm" je danas za ličnost godine izabrao papu Franju, koji je u "uskoj trci" pobedio Snoudena. Poznati američki informativni magazin bira svoju ličnost godine od 1927. godine.

Istovremeno, Snouden je izabran, drugu godinu zaredom, za ličnost godine "Gardijana", objavio je britanski list.

Snouden, koji je, u tom listu, prvi put javno obelodanio 200.000 fajlova s podacima o nadgledanju telefonske i internet komunikacije, bio je izbor više od 2.000 ljudi koji glasaju za ličnost godine po izboru "Gardijana", iz redova urednika i novinara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Curenjem informacija do veće transparentnosti

Izvor: Akter, 11.Dec.2013

Bivši službenik američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) Edvard Snouden izrazio je nadu da će "curenje" tajnih dokumenata dovesti do veće transparentnosti u radu vlada, objavio je danas američki "Tajm" (Time)

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.