Snižen rejting Slovenije

Izvor: RTS, 13.Feb.2013, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snižen rejting Slovenije

Slovenački kreditni rejting pao sa A na A minus, ali je zato prognoza oporavka sa negativne prerasla u pozitivnu. Bonitetska kuća "Standard end Purs", koja je ocenjivala kreditnu sposobnost, upozorava na mogućnost daljeg povećanja duga.

Američka bonitetska kuća "Standard end Pur" je snizila kreditnu ocenu Slovenije za jedan stepen sa A na A minus, ali je prognozu iz negativne promenila u pozitivnu.

Razlog smanjenja ocene je mogućnost povećanja tereta duga zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podrške državnim bankama iz nesigurnih prognoza privrednog rasta.

Bonitetska kuća je saopštila da primećuje rast rizika kod realizacije politika za rešavanje ekonomskih i budžetskih pritisaka, što ograničava sposobnost Slovenije u ostvarivanju mera za jačanje bankovnog sistema, javnih finansija i privrednog rasta.

"Standard end Purs" ocenjuje da bi državna pomoć bankama mogla ove godine povećati slovenački dug za tri do četiri milijarde evra, koji bi tako do kraja godine iznosio 59 odsto BDP.

Takođe, u oceni se navodi da bi budžetski deficit mogao da bude smanjen na oko tri odsto, posle reformi među kojima je pet odsto sniženje plata u javnom sektoru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.