Snimci povreda žrtava kao eksponati u Muzeju nasilja

Izvor: Blic, 06.Feb.2013, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimci povreda žrtava kao eksponati u "Muzeju nasilja"

Rendgenski snimci i nalazi lekara kao dokazi nasilja nad ženama, decom i LGBT populacijom, glavni su eksponati postavke "Muzeja nasilja", otvorenog večeras u galeriji "Podroom" u Kulturnom centru Beograda.

Žrtve diskriminacije, rasizma, vršnjačkog nasilja, nasilja u kući, homofobije i ksenofobije, rešile su da dokaze o povredama javno izlože u "Muzeju nasilja".

Iako većina žrtava nije želela da otkrije identit, više od stotinu posetilaca sinoć imalo je uvid >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u njihove kompletne medicinske nalaze, kao i snimke povreda.

- Muzej nasilja je jedna vrsta umetničke postavke, koja približava pojam nasilja mlađim generacijama. Ljudi nerado pričaju o nasilju koji su doživeli, ali smo putem javne kampanje prikupili dosta materijala, uglavnom anonimnih aktera - kaže Radojica Bunčić, autor projekta.

Organizatori su zadovoljni odzivom prvog dana i naduju se da će ovaj projekat skrenuti pažnju javnosti na sve češće nasilje među mladima, naročito učenicima.

- Edukacija dece u školama je ključna i, iako smo krenuli iz Beograda, imamo u planu da projekat proširimo i na region. U svim školama u Srbiji organizovaćemo predavanja da bismo deci od malih nogu usadili svest o nasilju, a tada ćemo da pozovemo i sve građane da nam šalju snimke i nalaze - dodaje Bunčić.

Da o nasilju treba govoriti kako bi do promena u društvu zaista i došlo, potvrđuje i zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava, dr Dragoljub Acković.

- O nasilju moramo govoriti da bi se videlo i da bi se promene zaista desile. Ovaj projekat je jedan od lakših načina da se javnost uvede u problem. Ali,

mislim da je način na koji se prikazuju pojedina povređivanja, naročito dece, poslednjih nekoliko dana, sa isticanjem njihove nacionalne pripadnosti, nekorektan prema narodu i naciji kojoj oni pripadaju. Ovom društvu u ovom trenutku povređivanja je mnogo na svim mestima i kod svih naroda, te nema potrebe jedne isticati, a druge ne - objašnjava Acković.

Ovaj, relativno mlad projekat, započet u decembru, organizovao je “KulturPark” uz podršku USAID-a, preko Instituta za održive zajednice.

Izložba Muzeja nasilja biće otvorena do 22. februara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.