Snimanje moždane aktivnosti

Izvor: Politika, 07.Maj.2014, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimanje moždane aktivnosti

Da li je mozak „uključio” kreativne potencijale ili daje signale da nam se spava, sanjari, otkriva li našu napetost, upućuje li na premor organizma – ove i niz drugih zanimljivosti posetioci su mogli da provere na izložbi u galeriji Doma omladine koju je osmislio umetnik Stevan Kojić. Postavka je deo projekta „SoftControl”.

Za ovaj svojevrsni eksperiment bilo je dovoljno da „dobrovoljci”, sedeći na stolici, stave slušalice kroz koje dopiru različiti zvuci. Iznad stolice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kojić je postavio uređaj elektroencelograf koji snima električnu moždanu aktivnost. Promene koje on beleži vide se na ekranu u vidu krivudavih linija različitih boja koje ukazuju na stanje u mozgu.

– Visoki alfa talasi ukazuju na opuštenost, beta na koncentrisanost osobe, a kada dominiraju gama zraci to znači da čovek može da radi više stvari u isto vreme – pojasnio je autor.

Ivana Vujanović, filozof po obrazovanju, jedna od onih koja je prihvatila testiranje, nije krila da joj je ova metoda pomogla da proveri koncentraciju. Za Martu Marković, studentkinju, ovo je bilo posebno iskustvo jer je, kaže, prvi put i slikom mogla da vidi šta se dešava unutar njene glave.

Kustos izložbe je Ivan Stanić. Projekat je ostvaren uz podršku Evropske komisije. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja, a izložbu su podržali i Računarski centar Univerziteta u Beogradu kao i Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija. Izložba je otvorena do 16. maja.

A. K.

objavljeno: 07.05.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.