Snimak pluća merodavniji od testa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2020, 16:56

Snimak pluća merodavniji od testa

Nije nepoznato i nemoguće da test pacijenta koji ima Kovid-19 bude negativan, kao i obratno, zato je struka primetila da je nekada značajnije uraditi snimak pluća, nego sam test, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Postoji mogućnost, objašnjava Kon, da bris uzet iz nosa ili ždrela pokaže negativnost testa, a da se virus već “spustio” na pluća. Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević saglasna je sa kolegom da postoje “lažno pozitivni i negativni”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodajući da to jeste nešto što struku brine.

Ističe da se to posebno dešavalo kod testova koji nisu 100 odsto validni i ne mere sve potrebne parametre.

"Posebno nas brinu lažno negativni, jer saopštite osobi da nema virus, ona se kreće i može oko sebe da širi infekciju. I lažni pozitivni jesu problem, zbog stresa koji osoba doživi kada joj saopšte, a još veća greška je ako tako zdravu osobu smestite u odgovarajuću ustanovu", navela je Kisić.

Dodaje da će svi oni, ako je bilo propusta u pojedinačnim testiranjima, snositi odgovarajuću sankciju.

"Kada su u pitanju testovi koji nisu validni 100 odsto, takve pojedinačne situacije se dešavaju”, kaže Kisić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Struka nije za otvaranje vrtića sada ali je to nužno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2020

Vrtići će morati da se otvore iako za to u ovom trenutku ne postoji nikakvo stručno opravdanje, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon...On je na konferenciji u Palati Srbija rekao da struka to neće predložiti, niti je ikada predložila, ali da je to "viša sila"..."Postoje porodice i mladi roditelji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.