Snežna oluja pogodila Peking

Izvor: Blic, 04.Nov.2012, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snežna oluja pogodila Peking

Vlasti Pekinga izdale su danas upozorenje na opasnost od nevremena, pošto je glavni grad Kine neuobičajeno rano pogodila snežna oluja, samo četiri dana pred početak važnog partijskog kongresa u gradu.

U prethodna 24 sata u Pekingu je palo 5,8 santimetara mešavine snega i kiše, što je najveća dnevna količina u bilo kojoj hladnoj sezoni još od 1951. godine, javila je agencija Sinhua.

Hladno vreme i obilne padavine primorale su gradske vlasti da izdaju "narandžastu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uzbunu", drugu najozbiljniju na skali od četiri. Vlasti će aktivirati i gradski sistem centralnog grejanja pre roka od 15. novembra, kada u Pekingu počinje grejna sezona.

Nacionalna meterološka služba je danas upozorila na snežnu oluju i severne provincije koje okružuju glavni grad, koje obično nemaju snežne padavine do kraja novembra.

Državna televizija je objavila da su jutros četiri Japanca i jedan drugi stranac zarobljeni snegom na Velikom zidu u kineskoj provincji Hebei. U međuvremenu spasioci su doprli do dvojice turista, ali su posle podne preostala trojica jš uvek bila zarobljena, prenela je televizija.

Vlasti susedne provincije Šansi privremeno su zatvorile 10 autoputeva kako bi se izbegle nesreće zbog snega i leda na kolovozu. Za to vreme, u provinciji Unutrašnjoj Mongoliji više od 400 kamiona je zaglavljeno na jednom putu.

Povezane vesti: Hladni talas u Evropi odneo četiri života Meteorolozi upozoravaju na neobično jaku oluju u SAD Oluja u Pekingu odnela 77 života Crveni krst Srbije uputio pomoć ugroženima od snega Helikopterima nastavili evakuacije i dopremanje hrane u Crnoj Gori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.