Sneg veje, Rumuni ne odustaju: Neću kući, borim se VIDEO

Izvor: B92, 09.Feb.2017, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg veje, Rumuni ne odustaju: Neću kući, borim se VIDEO

Više hiljada ljudi okupilo se na protestu u Rumuniji zbog sporne uredbe i pored velikog snega koji je padao.

“Ništa nas neće zaustaviti da izlazimo na ulice dok vlada ne padne i dok ne preuzmu odgovornost za ono što su pokušali da urade”, kaže jedan od demonstranata.

“Bio je veliki dan u parlamentu i potvrdili su da ne zaslužuju da vladaju ovom zemljom. Nerealno je da se ovo događa, nepoštuju volju naroda i manipulišu drugim delom naroda što ne treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se događa u demokratskim državama. Borim se i neću ići kući i pored toga što je vreme ovakvo dok se nešto ne promeni na bolje”, dodaje jedna devojka.

Rumunska vlada, na čijem čelu su socijaldemokrate, preživela je u sredu u nacionalnom parlamentu glasanje o poverenju.

Zahtev za smenu vlade podnela opozicija iz redova stranaka desnog centra, a prilikom izjašnjavanja poslanici vladajuće koalicije uzdržali su se od glasanja, prenosi Rojters.

Premijer Rumunije Sorin Grindeanu uoči glasanja o poverenju vladi u obraćanju poslanicima izjavio da njegov kabinet "ima obavezu prema narodu koji mu je ukazao poverenje tokom izbora".

Rumunska vlada povukla je nedavno spornu uredbu, koja je izazvala najmasovnije antivladine proteste od pada komunizma.

Stotine hiljada Rumuna je po veoma hladnom vremenu izlazilo na ulice zbog uredbe koja može da omogući korumpiranim političarima da prođu nekaženjeno.

Inicijalna kapisla za masovne proteste u Rumuniji jesu izmene krivičnog zakonika i zakona o krivičnom postupku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.