Sneg očišćen sa glavnih ulica

Izvor: Blic, 03.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg očišćen sa glavnih ulica

Tokom jučerašnjeg dana većina ulica u gradu bila je pusta, što je znatno olakšalo posao Zimskoj službi "Beograd puta", koja već dva dana neprekidno čisti gradske saobraćajnice. Iako su glavne ulice prohodne danas se, s obzirom da je prvi radni dan u Novoj godini, očekuju velike saobraćajne gužve. Zimska služba je u toku noći počela sa čišćenjem snega i u sporednim ulicama.



Glavne beogradske ulice (prvog prioriteta) juče je čistilo 80 kamiona i 18 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manjih specijalnih vozila sa kompletnim ekipama, dok su na regonalnim putevima, koji su u nadležnosti grada, angažovana 22 vozila.

- Naše ekipe su najpre čistile svaku ulicu prvog prioriteta, iako je programom predviđeno da se sneg i led sa ovih ulica i puteva uklone u periodu dva do četiri sata po prestanku padavina. Ulice smo doveli do stepena "crnog kolovoza" (čisto do asfalta), mada je temperatura vazduha bila minus šest, a pri kolovozu čak minus sedam stepeni. U proteklih 60 sati na ulice i puteve posuli smo 2.200 tona soli. S obzirom da smo uposlili maksimalne kapacitete, sva naša vozila u jednoj smeni pređu oko 6.000 kilometara, odnosno, sve saobraćajnice po tri puta - rekao je Željko Maravić, direktor Zimske službe "Beograd puta".

Uklanjanje snega i leda sa gradskih saobraćajnica obavlja se tako što se najpre čiste glavne ulice (prvog prioriteta), u periodu dva do četiri sata po prestanku padavina, dok sporedne ulice (drugog prioriteta) treba da budu očišćene u roku od 48 sati po prestanku padavina. Tokom noći, na čišćenju sporednih ulica, radilo je 98 ekipa u gradu i 22 van grada.

Zbog vlažnog i klizavog kolovoza vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" juče su se otežano kretala.

U GSP kažu da je juče ujutru na ulice Beograda izašlo 699 vozila, što je i bio planiran broj prema nedeljnom režimu vožnje, a ukupno je na ulicama bilo 65 tramvaja, 65 trolejbusa, 569 autobusa, od kojih su 368 vozila GSP-a, a 201 privatnih prevoznika.

Tokom jučerašnjeg dana i ekipe JKP "Gradska čistoća" uklanjale su sneg sa trotoara i trgova. Na ovom poslu bila su angažovana četiri vozila, jedan specijalni i dva rol skipera, kao i 200 radnika koji su čistili trotoare šire od pet metara.

I radnici JKP "Zelenilo- Beograd" juče su radili svoj deo posla, odnosno, čistili staze oko i u gradskim parkovima. Jedno od prvih mesta na koje su izašli bio je park kod autobuske stanice "Lasta". Lomljenja grana i drveća nije bilo jer sneg, koji je neprekidno padao dva dana, bio je lagan.

Jučerašnji dan je za lekare Hitne pomoći bio relativno miran jer su, do 17.30 sati imali samo 13 poziva sa javnih mesta. Ova služba je pune ruke posla imala prvog dana Nove godine, lekari su intervenisali 172 puta, a najveći broj osoba tražio je pomoć zbog preloma i ortopedskih povreda izazvanih padovima na zaleđenim ulicama.

Pomoć u kući 1. januara ukazana je 158 puta, u velikom broju slučajeva srčanim bolesnicima, koji imaju tegobe zbog vrlo hladnog vremena. Iz Hitne pomoći upozoravaju sve Beograđane, a naročito najstarije, da bez preke potrebe ne izlaze napolje, uzimaju što više vitamina i povedu računa o ishrani.

Šta čisti "Beograd put"

Ukupna dužina ulica i puteva, oko 2.100 kilometara

Dužina glavnih ulica, oko 570 kilometara

Dužina sporednih ulica, 1.500 kilometara

Dužina lokalnih puteva, 30 kilometara

Čišćenje snega obaveza svih

Obaveza je svih građana, odnosno, fizičkih i pravnih lica da čiste sneg i led ispred svojih zgrada, ukoliko se nalazi na trotoarima užim od pet metara. Propisane kazne za ovaj prekršaj kreću se od 2.500 do čak pola miliona dinara. One koji ne očiste sneg i led komunalni inspektor kazniće na licu mesta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.