Sneg neće zaustaviti bagere

Izvor: Politika, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg neće zaustaviti bagere

Zlatibor – Nastavićemo sa rušenjem nelegalno napravljenih objekata, ni sneg nas ne sprečava u tome. Već u četvrtak, nakon Aranđelovdana, završićemo započeto rušenje vikend kuća na Palisadu – kaže za "Politiku" predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, dodajući da neće ustuknuti ni pred pretnjama koje i dalje dobija. Prema njegovim rečima, i tokom zime biće rušenja, i to na 15 bespravnih objekata koji drastično ugrožavaju infrastrukturu, nikako ne mogu da se uklope >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u planove, a uglavnom su nelegalno pravljeni za preprodaju.

– U užem centru Zlatibora ima dvadesetak takvih objekata, a znatno ih je više na obodima planine, u naseljima Gajevi i Zova. Neće biti pošteđenih, bez obzira na to o kome se radi – napominje Stamatović.

Jedan od onih koji su na tapetu čajetinskog Opštinskog suda zbog nelegalne gradnje na Zlatiboru jeste i bivši reprezentativac i fudbaler Crvene zvezde Milovan Đorić. Protiv njega je poveden krivični postupak za zdanje u naselju Golija. Tu je Đorić nekada imao čuveni kafe "Dvojka", legalno sagrađen na oko 600 kvadrata, ali je poslednjih godina, na mestu srušene "Dvojke", napravio novi objekat, znatno veći, od oko 1.500 kvadrata. Tužilaštvo ga tereti da je to učinio bez građevinske dozvole, a Đorić, kako saznajemo, te optužbe odbacuje. Saznajemo i to da mu je inspekcija letos naložila da obustavi radove i objekat poruši, što on nije uradio. Predsednik opštine kaže da Đorićev objekat neće biti porušen u "prvom krugu", ali da će ubrzo doći na red.

Priči o gradnji na Zlatiboru pečat poslednjih dana daju i veoma visoke cene zemljišta koje opština, zarad gradnje na njemu, izdaje zainteresovanim zakupcima. I to za čak 25.000 evra po aru, na osnovu procene Poreske uprave. To tržište je proradilo nekako uporedo sa – bagerima. Najnoviji primer je davanje u zakup na 99 godina zemljišta između Sportske hale i NIS-ove pumpe uz magistralu. Naime, najpre je NIS, rešen da proširi svoju pumpu i napravi jednu od najmodernijih u Srbiji, po pomenutoj ceni uzeo u dugoročni zakup manji deo tog zemljišta, a ovih dana je isto učinila i slovenačka "Rašica", kao vlasnik sportske hale, plativši oko 109 miliona dinara za 57 ari, u nameri da napravi luksuzan hotel sa 80 soba i upotpuni ponudu namenjenu pre svega pripremama sportskih ekipa. Opštini se ovo, objašnjava Milan Stamatović, uklapa u dugoročne namere da investitori na Zlatiboru prave objekte visoke kategorije, kakvi ovoj planini nedostaju.

Među takvim objektima svakako je i Ski-centar Tornik, čija će obnova, prema najavama, biti okončana do Nove godine.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.