Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2017, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažni potresi u Sjevernoj Koreji, moguće nove nuklearne probe

Zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale zabilježen je u Sjevernoj Koreji što bi moglo da sugeriše da je izveden nuklearni test. Registrovan i drugi potres.

Američki geološki zavod saopštio je da je registrovao potres na 55 kilometara sjeverozapadno od Kimčaeka.

Kineska agencija za zemljotrese saopštila je da je registrovala još jedan potres u Sjevernoj Koreji magnitude 4,6 stepeni Rihterove >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << skale poslije prvobitne jačine 6,3 stepeni.

U saopštenju na sajtu administracije kaže se da je drugi potres, dubine na nula kilometara, uslijedio samo osam minuta poslije prvog koji je, kako se navodi "sumnjiva eksplozija", prenosi Reuters.

Kineske vlasti navode u saopštenju na svom sajtu da je zemljotres koji se dogodio u jutarnjim časovima, potres je zabilježen na dubini od nula metara.

Koordinate dva zemljotresa su skoro identične, navode kineski stručnjaci.

Sjeverna Koreja je sprovela šestu nuklearnu probu, potvrdila je japanska vlada poslije izvještaja nekoliko stranih instituta za geologiju da je registrovana "eksplozija" magnitude 6,3 u blizini lokacije gdje je sprovedena atomska proba.

"Japanska vlada potvrđuje da je Sjeverna Koreja sprovela nuklearnu probu", izjavio je novinarima šef japanske diplomatije Taro Kono.

Ta proba bi mogla da poveća već velike tenzije na Korejskom polustrvu.

Sjeverna Koreja je prije probe saopštila da je razvila hidrogensku bombu namijenjenu za novu interkontinentalnu balističku raketu koju već posjeduje.

Američki institut za geologiju naveo je da je zemljotres bio magnitude 6,3, odnosno veći nego tokom ranijih nuklearnih proba Sjeverne Koreje.

"Više liči na eksploziju nego na pravi zemljotres, jer nema epicentra u dubini zemlje", naveo je taj institut i dodao da je deset minuta poslije prvog potresa regitrovan drugi, manje maginute, od 4,6.

Prethodne nuklearne probe Sjeverne Koreje takođe su izazivale zemljotrese.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge međunarodne sankcije koje su dodatno pooštrene.

Ranijim rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.