Smrt bankarske službenice

Izvor: Politika, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt bankarske službenice

Na Novom groblju u Beogradu juče je u porodičnoj grobnici, nešto posle podneva, sahranjena Dragana Đorđević.
Bankarska službenica, koja je dobar deo svog radnog staža odradila u ekspozituri ugašene "Beobanke" u Dušanovoj ulici, kod crkve Aleksandra Nevskog.
Dragana nije bila pevačica sklona skandalima, a ni glumica, političar, slikarka, ponajmanje kontroverzna biznismenka.
Ipak, ovoj ženi proteklog vikenda pet dnevnih novina posvetilo je ukupno šest stranica i čak pet najava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na naslovnim stranama. Zašto?

Samo zato što je bila žena rokera Bore Đorđevića do razvoda pre mesec i po dana, kada je on, kako pišu te iste novine, objavio da se zaljubio u 25 godina mlađu devojku iz Amerike i da ima nameru da se njome oženi sledećeg meseca. Po ko zna koji put novinari su, kao neka vrsta lešinara, zavrnuli rukave i prionuli na posao, da iz života nesrećne bankarske službenice iskopaju sve što su mogli, da čitaocima predoče mnoge podatke ili "podatke" kojima su, zapravo, nepozvani uronili u privatnost jedne porodice. I obogatili sadržajem novine za vikend, kada se obično ništa spektakularno ne događa.

Sem gorkog ukusa u ustima čitalaca kojima je ponuđeno "interesantno štivo" i tuge njenih najbližih, u kojoj su jedan momak i jedna devojka ostali bez majke, malo tu pretiče nečeg drugog, racionalnog, opravdanog. Možda samo autoru ovog teksta nisu ništa značila otkrića kolega. Možda i nekome još...

Recimo, jedni tvrde da je Dragana Đorđević u braku sa Borom bila 25 godina, dok u drugom novinama pominju 30 godina. Zar je to važno nekome ko sve posmatra sa strane? Napisano je i da je sa prvim mužem rodila ćerku, ali da joj je onda Đorđević dao svoje prezime bez razmišljanja; potom da su i pokojna Dragana i Bora bili skloni čašici, s tim što se on pre nekoliko godina oslobodio tog poroka a ona nastavila da pije, a da bi lečila depresiju ona je istovremeno uzimala i sedative.

Objavljena je ogromna fotografija zgrade u kojoj je bankarska službenica Dragana Đorđević stanovala. U mrklom mraku blešti soliter kod Tašmajdana, snimljen je i interfon na kome piše Đorđević B., a tu su i fotografije Bore i njegova bivše žene. Sve u svemu, ipak je to − tamna noć.

Dan pošto je javnost saznala za tužni događaj u ovoj beogradskoj porodici, nastavljene su "analize" da je nesrećna žena popila šaku lekova, koji su nađeni i pored nje, jer nije mogla da preboli odlazak muža u zagrljaj mlade dame. E da je novinarima bar ostavila oproštajno pismo pa da imaju materijala napretek? Komšijama je, čitamo, na hodniku govorila da joj je teško, ali da će preboleti. Da se Bora zaljubio Dragana je otkrila tako što je on počeo redovno da se kupa i miriše. Pa, zar baš toliko nisko?

Da li je posle gubitka majke deci potrebno i povređivanje iz novina? Ni oni, ni njihov otac nisu citirani nijednom reči, jer, naravno, nije im bilo do razgovora za javnost.

Granica između javnog i privatnog ipak mora da postoji, bilo da je reč o porodičnoj tragediji ili belom prahu u stihovima i prozi.

[objavljeno: 28/03/2007]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.