Smrt Džordža Flojda: HBO uklonio Prohujalo sa vihorom iz ponude

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 18:26

Smrt Džordža Flojda: HBO uklonio "Prohujalo sa vihorom" iz ponude

Film će biti vraćen na striming platformu HBO Maks kada se u opis doda istorijski kontekst, uz ograđivanje od "rasističkih opisa i stereotipa".

Filmski klasik "Prohujalo sa vihorom" skinut je sa ponude striming servisa HBO Maks.

U saopštenju se navodi da je film iz 1939. produkt tog vremena i da oslikava etničke i rasne predrasude koje su "i tada bile pogrešne, kao što su sada".

Radnja filma smeštena je u vreme američkog Građanskog rata, a često >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se nalazio na meti kritika zbog načina na koji oslikava ropstvo.

U saopštenju HBO Maks, navodi se da bi bilo "neodgovorno" da film i dalje bude u ponudi i to bez "objašnjenja i ograđivanja" od "rasističkih opisa".

Ističe se da bi vraćanje filma bez navođenja istorijskog konteksta bio jednak tvrdnji da predrasude nikada nisu postojale.

Slične varijante postoje u određenim epizodama crtanog filma Tom i Džeri.

Na Dizni plus platformi uz opis crtaća Dambo iz 1941. stoji poruka da pojedine scene sadrže "određene zastarale kulturološke opise".

HBO je doneo odluka u danima kada stanovnici mnogih američkih gradova protestuju protiv policijske brutalnosti i rasizma u SAD.

Nedavno je i Netfliks povukao iz ponude seriju Mala Britanija u kojoj je Met Lukas i Dejvid Vilijams tumače likove različitog etnilkog porekla.

Ovo nije samo pitanje jednog filma. Radi se o mnogo široj temi - kako gledamo na istoriju po današnjim standardima, čak i pod uslovom da prihvatimo da su oni vrlo fleksibilni i jednog dana će se i oni naći pod lupom.

Da li se radi o starim spomenicima ili filmovima iz 1939, čini se da se rađa globalni pokret koji traži preispitivanje nasleđa. A na tom putu su brojne poteškoće. I postavlja se pitanje, gde ćemo se zaustaviti?

Ovo je možda početak stvaranja novog fronta u našim "kulturnim ratovima", koje dodatno raspiruju digitalni mediji. Zbog toga sam se setio Vilijama Folknera koji je izgleda bio u pravu kada je napisao:

"Prošlost nikad ne umire. U stvari, ona čak i nije prošlost".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HBO izbacio iz ponude film 'Prohujalo sa vihorom' zbog rasističkih opisa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jun.2020

Američka striming platforma HBO Max izbacila je privremeno iz svoje ponude filmski klasik "Prohujalo sa vihorom" (Gone with the Wind) zbog rasističkih opisa crnačkih likova. Na ovaj potez HBO Max se odlučio zbog nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) i protesta koji su uslijedili,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.