Izvor: Blic, 29.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrad iz kafilerije guši Ćuprijčane

Smrad iz kafilerije guši Ćuprijčane

ĆUPRIJA - Već dvadeset godina Ćuprijčane guši smrad iz kafilerije iako je ona smeštena van grada. Kada duva košava, neprijatan miris iz Fabrike animalnih belančevina i masti osete i Paraćinci.

Fabrika je sagrađena u industrijskoj zoni, ali je istovremeno izdata dozvola za stambenu izgradnju, tako da je preko puta fabrike sagrađeno naselje koje ima stalne probleme sa radom kafilerije.

U naselju kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je smrad nemoguće izdržati. Vrata i prozori su im uvek zatvoreni, a i pored toga neprijatne mirise moguće je osetiti i u kućama, što je bio slučaj i ovih dana.

Zoran Zlatković, predsednik Upravnog odbora kafilerije, demantuje tvrdnje Ćuprijčana.

- Zbog remonta kafilerija ne radi više od mesec dana. Tačno je da su građani imali problema, ali oni vole da preteruju. Obično je za sve kriva kafilerija. Smrad koji se nad Ćuprijom širio ovih dana i koji su građani osetili nije dolazio iz kafilerije - kaže Zlatković.

Ćuprijska Fabrika animalnih belančevina i masti je u modernizaciju do sada uložila 500.000 evra. U toku je izgradnja peći u kojoj će se spaljivati sirovina koja nije za preradu.

Energija koja se dobija sagorevanjem otpada biće korišćena za proizvodnju tople vode i vodene pare koja je neophodna za održavanje higijene u pogonima u kojima je trenutno zaposleno 45 radnika.

- Ova peć bi trebalo da eliminiše sve neprijatne mirise koji dolaze iz kafilerije - objašnjava doktor Milutin Ristić sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu koji je stručni konsultant u projektu rekonstrukcije ćuprijske kafilerije.

Kafilerija će povećati i svoje kapacitete. Umesto dosadašnjih 10 tona, dnevno ćemo prerađivati 50 tona otpada.

- I pored povećanja kapaciteta Ćuprijčani mogu biti mirni. Smrad neće dolaziti iz kafilerije - tvrdi Zlatković. Milijana Stojanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.