Smotra srpskih folklornih društava iz dijaspore i regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2011, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smotra srpskih folklornih društava iz dijaspore i regiona

BEOGRAD -

Svečanim defileom učesnika iz čitave Evrope kroz centar Beograda danas je počela 16. Evropska smotra s srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, takmičenje koje će u 14 sati početi u “Sava centru”.

Više od 2.500 mladih iz rasejanja došlo je u glavni grad Srbije, gde će po prvi put biti održana tradicionalno takmičenje foklora iz dijaspore.

Na Smotri učestvuje 60 kulturno-umetničkih društava iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, Francuske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mađarske, Rumunije, Švedske, Italije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske, Crne Gore.

U takmičarskom delu učestvuje 51 kulturno-umetničko društvo, dok devet nastupaju kao gosti. Ove godine organizacija Smotre je pripala Savezu srpskog folkora Švajcarske, koji su odlučili da se posle Vrbasa, kada je jedini put smotra bila održana u Srbiji, najveća folklorna fešta dijaspore priredi u Beograduž

Takmičari

Prve grupe takmičara sinoć su stigle u Beograd, gde su danas održane prve probe. Dobro raspoloženi takmičari iz dijaspore imaju priliku da na bini “Sava centra” poslednji put isprobaju komplikovane koreografije posebno osmišljene za ovo veliko takmičenje, koje predstavlja vrhunac jednogodišnjeg rada.

Učesnike ovogodišnje Smotre posebno raduje činjenica što se ovo takmičenje po prvi put, od kada je uspostavljeno, održava u glavnom gradu Srbije.

Naime, do sada su, najpre takmičenja bila održavana u gradovima širom Evrope, a poslednjih godina u Republici Srpskoj, kao i u Vrbasu u Srbiji, ali nikada u Beogradu.

Prema izjavama učesnika Smotri je mesto u Beogradu, i velika je želja svih da jednom zaigra u prestižnoj dvorani kao što je “Sava centar”.

“Po prvi put se Smotra održava u Beogradu, tako da se posebno radujemo toj činjenici. Jako smo srećni što imamo prilike da zaigramo u glavnom gradu naše matice i ovoj predivnoj sali”, rekao je Tanjugu predsednik kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” iz Beča.

Kulturno-umetničko društvo “Stevan Mokranjac” iz Beča doputovalo je u Beograd sa 120 članova.

“Oduševljeni smo što smo u glavnom gradu Srbije. Nadamo se da će Smotra biti spektakl. Ovo će biti Smotra sa najviše do sada učesnika, i sa najvećom konkurencijom”, rekao je predsednik KUD “Stevan Mokranjac” Saša Božinović.

On je ocenio da bi Smotra trebalo uvek da se održava u Beogradu, kako bi dijaspora u centru matice predstavila svoj trud na očuvanju tradicije i srpske kulture u inostranstvu.

Pokrovitelji manifestacije su Kabinet Predsednika Republike, Ministarstvo vera i dijaspore i Skupština Beograda.

U Ministarstvu ističu da ova smotra ima veliki značaj kao najveći skup naše omladine iz Evrope.

Sledeće godine Smotra će biti održana u Čačku, a posle toga u Nišu, kada će ovaj grad biti glavno mesto obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.

Bratska društva

Učesnici su smešteni po hotelima, ali i kod individualnih domaćina, jer većina folklornih društava iz dijaspore ima svoja bratska društva u Srbiji, koja će im organizovati i obilaske Beograda.

Na Smotri će učesnike ocenjivati ih žiri koji čine direktor Nacionalnog ansambla "Kolo" Radojica Kuzmanović, koreogafi Zvezdan Đurić i Gordana Roganović, etnomuzikolog Mirjana Zakić i etnolog Vilma Niškanović.

Organizatori procenjuju da održavanje Smotre Beogradu donosi veliki prihod od najmanje milion evra. Najveći deo troškova inače snose pojedinačno učesnici Smotre.

Manifestacija, pokrenuta 1996, održava se jednom godišnje i takmičarskog je karaktera i ujedno najznačajnija kulturna manifestacija srpske omladine koja živi van svoje matične zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.