Šmit poništio odluke Narodne skupštine Republike Srpske

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 15:02

Šmit poništio odluke Narodne skupštine Republike Srpske

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit obratio se javnosti povodom situacije u Republici Srpskoj.

"Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH a smamim tim i Dejtonski mirovni sporazum. On je sačinjen možda prekasno ali u nameri da zaustavi strašni rat koji su podnosili ljudi ove zemlje. Bez obzira da li se radi o Srebrenici ili opsadi Sarajeva. Na nama je da osiguramo da se to više ne ponovi", rekao je on.

On je dodao da entitetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skupštine nemaju nadležnost da degradiraju odredbe ustava BiH i nemaju pravo da regulišu jurisdikciju kjljučnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni Sud BiH.

"To je jednostavno tako. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka zemlje i ključnih elemenata Dejtona. Odlučio sam da zakon koji je usvojila Skupština entiteta ukinem. S obzirom na to da su donete neustavne odluke, odlučio sam da donesem izmene Krivičnog zakona BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično delo", rekao je on.

Odluke stupaju na snagu odmah nakon objavljivanja na stranici OHR-a. Šmit kaže da EU ima istinsku želju da BiH dovede u svoje okrilje i to je ono što EU i njeni predstavnici žele da vide i od strane BiH.

"Što se tiče poštovanja entiteta, oni su deo Ustava i biće deo Ustava sve dok Parlamenti ili građani ne odluče da će imati drugačiju strukturu. Mislim da će i građani BiH koji žive u Republici Srpskoj imati takođe koristi od ulaska države u EU i neće biti izolovani", dodao je Šmit na konferenciji.

On je rekao da neće stati i da će nastaviti da štiti teritorijalni identitet BiH i prava svih njenih građana.

Podsetimo, Šmit je sinoć najavio ozbiljne reakcije na odluku Narodne skupštine RS o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda na prostoru ovog entiteta.

"Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao da zaštitim i zemlju i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo da osiguramo da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, biće i ozbiljna reakcija", rekao je Šmit sinoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šmit poništio odluke Škupštine RS, donosi izmene Krivičnog zakona BiH

Izvor: Danas, 01.Jul.2023

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit obraća se javnosti povodom aktuelne političke situacije nakon dešavanja u NSRS i poslednjih poteza predsednika Republike Srpske Milorada Dodika

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.