Smirivanje vatrene stihije

Izvor: RTS, 25.Avg.2012, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smirivanje vatrene stihije

Požar na zlatiborskom vrhu Čigota pod kontrolom. Deo vatrogasaca će sa Zlatibora biti pregrupisan na Taru. U pomoć gašenju požara u Srbiji stiže avion "Berijev", nosivosti 12 tona vode.

12.42 - Ruski avion za gašenje požara "Berijev Be-200", koji je jutros poleteo za Srbiju, trebalo bi da na niški aerodrom sleti oko 14.00 časova.

Požar na zlatiborskom vrhu Čigoti je ponovo pod kontorlom. Tokom jutra je prokrčeno još 10 kilometara puta kojim je zaustavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njegovo dalje širenje ka naselju, tako da nema više opasnosti po ljude i objekte.

Više od 100 vatrogasaca iz cele Srbije, uz pomoć mehanizacije koja prokopava puteve, radilo je na lokalizaciji vatrene stihije. Vatrogascima su se pridružili i dobrovoljci, meštani i zaposleni iz čajetinskih javnih preduzeća, kao i dva helikoptera.

Oko podneva je lokalizovan i požar ka naselju Rujevac na Tari, gde je vatra zahvatila oko 100 hektara zimzelene i listopadne šume. Tokom dana će jedan deo vatrogasaca biti pregrupisan sa Zlatibora na Taru, gde se po nepristupačnim obodima vatra još širi, ali bez opasnosti po lokalno stanovništvo.

Na nepristupačnom terenu sa vatrom se bori 30 vatrogasaca iz Bajine Bašte, Mokre Gore i Novog Sada. Pomaže im helikopter MUP-a Srbije, koji je iz vazduha uspeo da spreči širenje vatre u pojedinim pravcima, rekao je agenciji Beta komandir vatrogasno-spasilačke jedinice Bajina Bašta Petar Rakić.

Na Tari je noćas bilo manje vetra, pa se požar nije proširio prema obližnjem naselju, udaljenom 700 do 800 metara.

Visoke temperature, gust dim i povremeno jak vetar otežavaju nadletanje i dejstvo helikoptera, ali i napore vatrgasaca, koji ulažu maksimalne napore da do kraja dana, kako očekuju, lokalizuju taj požar.

U opštini Brus je došlo do ponovnog širenje požara kod Velike Grabovnice, usled jakog vetra koji je sinoć počeo da duva. Sve raspoložive snage, iz Krive Reke, gde je požar pod kontrolom, su prebačene u Veliku Grabovnicu.

U Gašenju učestvuje više od 100 vatrogasaca iz Rasinskog okruga, Kikinde i Sombora, pripadnika policije, radnika Nacionalnog parka Kopaonik i Srbije šuma. Vatru gasi i helikopter Vojske Srbije. Ljudi i imovina nisu ugorženi, a nema ni opasnosti od širenja vatre ka Nacionalnom parku Kopaonik. Očekuje se da požar tokom dana bude lokalizovan.

Na Tresibabi kod Svrljiga pod kontrolom je vatra koja je zahvatila oko 40 hektara šume i niskog rastinja. Požar koji se u prokupačkoj opštini proširio na 60 hektara šume, zaustavljen je nadomak kuća.

U pomoć gašenju požara u Srbiji danas stiže ruski avion "Berijev Be-200", nosivosti 12 tona vode, koji bi trebalo da sleti na niški aerodrom, gde će biti i stacioniran. Vlada Srbije je, na sinoćnoj sednici, odlučila da, radi efikasnijeg gašenja požara na više lokacija, uputi zahtev Vladi Ruske Federacije da avion bude na raspolaganju do 15. septembra.

Biće zatraženo i da helikopter "Kamov Ka-32", koji se svakodnevno koristi u gašenju požara, ostane u Srbiji do 1. oktobra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.