Smeštaj u domovima

Izvor: Blic, 24.Avg.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeštaj u domovima

Mladići i devojke koji su uspeli da upišu fakultet o trošku budžeta imaju pravo da konkurišu za smeštaj u nekom od studentskih domova. Potrebno je da pribave dokumentaciju i da je lično predaju u Studentskom centru u gradu u kom će studirati, i to od 1. do 15. septembra.

Pravo na prijem u studentski dom imaju studenti državljani Republike Srbije i državljani država u regionu čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju i čije se školovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvi put finansira iz budžeta Republike Srbije. Konkurs za smeštaj brucoša je već raspisan i trajaće od 1. do 15. septembra, a do prvih predavanja trebalo bi da bude završena i raspodela mesta. Konkurs za smeštaj studenata ostalih godina obaviće se od 15. septembra do 30. oktobra.

- Imamo devet studentskih centara i to u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici, Boru, Užicu, Subotici i Čačku, a oni imaju i svoja isturena odeljenja u pojedinim gradovima. Tako recimo centar u Novom Sadu ima domove još u Zrenjaninu i Somboru. Trenutno je najbolje stanje domova u prestonici jer je zbog Univerzijade mnogo objekata renovirano. Ali i studenti u Nišu imaju odlične uslove jer su paviljoni sređeni, svaka soba je dobila kupatilo, telefon i priključak za internet. Takođe, adaptirana je i menza. Nadam se da ćemo vrlo brzo srediti i sve ostale domove, mada moram reći da je puno toga već i urađeno - kažu u Ministarstvu prosvete.

Dokumentacija

- prijava za prijem u ustanovu koja se kupuje prilikom konkurisanja

- overene fotokopije svedočanstava I, II, III, IV godine srednje škole

- uverenje o upisu prve godine studija o teretu budžeta koje izdaje fakultet, odnosno visoka škola

- uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice od 1. januara do 30. juna 2010. godine koje izdaje nadležni opštinski organ iz mesta prebivališta kandidata, a obrazac se može kupiti na blagajnama studentskih domova

- indeks i lična karta na uvid.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti razmatrane.

Da su uslovi života u domu znatno bolji nego lane potvrđuju i sami studenti. Većina njih je zadovoljna i ističu razne prednosti domskog života.

- Naravno da je cena glavna pogodnost života u domu. Za hiljadu dinara imam krevet, struju i toplu vodu. S druge strane, veliki nedostatak ovakvog života je to što nemate privatnost jer sobu delite sa još nekim i u svakom trenutku tu ima nekog. Ipak, upravo zbog tog i takvog druženja zaboravite na to da delite kupatilo sa još nekoliko soba na spratu ili da je lift često u kvaru. Sviđa mi se i što postoji čitaonica tako da kada je rok svi uče, pa te to nekako tera da i ti sedneš i učiš.

Zapravo sve je sređeno i prilagođeno potrebama studentskog života. Menza je solidna, a često se organizuju i žurke na kojima je jeftino piće tako da možemo i da se „ispraznimo" i relaksiramo. Posle početnog šoka od prvih mesec dana, koliko mi je trebalo da se naviknem na sve ovo, sad ne vidim nijedan razlog zbog kog bi umesto u domu živeo u stanu - ističe Bojan Đorđević, student druge godine Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, koji je kao brucoš živeo u Studentskom domu „Karaburma".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.