Smeštaj kao prva pomoć

Izvor: Blic, 15.Mar.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeštaj kao prva pomoć

Porodice Petrušić i Milošević ostale su bez svojih kuća u Grockoj, koje je klizište na Ciganskom brdu urušilo do temelja. Sa malo stvari koje su uspeli da spasu iz ruševina, pre dva dana smestili su se u hotel „Slavija“. Dolazak novih iseljenih porodica u sobe hotela koje je obezbedio Grad, tek se očekuje.

U sobi na šest­om spratu hotela, Miljan i Dragiša, mlađi članovi porodice Milošević, raspakuju stvari iz dva manja ranca na krevetu. To je, kažu, sve što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << im je sada ostalo. Sa roditeljima i još dvojicom braće narednih dana, a možda i meseci, živeće u hotelu. Bez kompjutera oko koga su se uvek svađali, bicikla i pisaćeg stola na kojem su pre samo par dana nevoljno pisali domaće zadatke.

- Bilo je strašno. Te noći, kada smo svi već legli da spavamo, čula sam huk koji je iz sekunde u sekundu bio sve jači. Zidovi su počeli da se tresu. Potrčala sam da probudim sinove kojima nije bilo jasno šta se dešava. Istrčali smo napolje i posmatrali kako se naša kuća urušava i nestaje – potreseno priča Mirela Milošević.

Spremno više od

60 soba


Vladimir Tomčić, šef opštih poslova u hotelu „Slavija", kaže da je za porodice koje su zbog poplava ili klizišta ostale bez krova nad glavom, spremno više od 60 dvokrevetnih soba.

- Ovde im je obezbeđen besplatan doručak i podzemna garaža kako ne bi plaćali parkiranje. Na raspolaganju im je i hotelska kuhinja kada požele nešto da skuvaju – ističe Vladimir.

Porodica Milošević godinama je ulagala u kuću koju su kupili uz pomoć bankarskog kredita. Rate za kredit, kažu, i dalje moraju da isplaćuju, iako kuće više nema. Njihova četiri sina još idu u školu, a Mirela je već godinama nezaposlena. U sličnoj situaciji su i njihove komšije Petrušići.

- Naše dvorište bilo je proglašeno za najlepše u Grockoj. Osam godina smo ulagali u kuću i od nje napravili prelepi dom za nas i našu ćerku. A sada sedimo u hotelskoj sobi, sa ličnim dokumentima i malo stvari koje smo stigli da pokupimo – priča Dragoljub Petrušić.

Porodice kažu da ih jedino raduje što su sada na toplom. U dvokrevetnim sobama, gde su smešteni, slažu ono malo stvari koje su doneli. Deca sede na krevetu i zapitkuju roditelje kako će u ponedeljak ići do škole.

- Mama kaže da ću morati ranije da ustanem, jer odavde do moje škole u Grockoj treba oko sat vremena- kaže dvanaestogodišnja Tijana.

Dve porodice već se dogovaraju kako bi mogli da se izvuku iz nedaće koja ih je zadesila.

- Ostali smo bez ičega. Grad nam je obezbedio ovaj smeštaj za šta smo veoma zahvalni, ali to ne može biti naša budućnost. Ulagali smo u kuće godinama, a sada su od njih ostali samo porušeni zidovi. Ipak, nekako moramo krenuti napred – kroz suze priča Dragoljub.

Stanarka hotela više od godinu dana

Baka Milka Goljevac „stanuje" u sobi hotela „Slavija" već više od godinu dana. Njena i još dve kuće u Ulici Stojana Protića na Vračaru obrušile su se u oktobru 2008. godine, a investitor je odmah potom obećao da će za baka Milku, koja nije imala kod koga da ode, obezbediti smeštaj. To se nije desilo, pa Milka i danas živi u hotelu. Vladimir Tomčić, šef opštih poslova, kaže da je baka deo njihovog tima, a da je hotel njena kuća a ne privremeni smeštaj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.