Smenjena Hloverka Novak Srzić

Izvor: RTS, 19.Jan.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjena Hloverka Novak Srzić

Glavna urednica Informativnog programa Hrvatske televizije Hloverka Novak Srzić smenjena. Za v.d. urednika Informativnog programa izabran Renato Kunić, dosadašnji urednik unutrašnje politike Informativnog programa HTV-a.

S devet glasova za i jednim protiv Programsko veće HRT-a smenilo je urednicu Informativnog programa HTV-a Hloverku Novak Srzić.

Uz priznanje za novinarske kvalitete i energičnost, kolege, ali i javnost joj zameraju bliskost s vladajućim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << režimima - od socijalističkog, u kome je bila ponosna omladinka i član Saveza komunista, preko režima Franje Tuđmana od 1995. do 1999. godine, kada joj je lično Tuđman dodelio čin počasnog majora za doprinos informisanju javnosti, do nove vladavine HDZ-a od 2003. do danas, kada je više puta optuživana za sprovođenje cenzure.

Za v.d. urednika Informativnog programa, sa sedam glasova za i tri nevažeća, izabran je Renato Kunić, dosadašnji urednik unutrašnje politike Informativnog programa HTV-a.

Novak-Srzić ponudila je mandat na raspolaganje, a zahtev za njezinu smenu podneo je bivši direktor HTV-a Blago Markota.

Sednica Veća počela je raspravom o programskom usmerenju. Bilo je i reči o propustima prilikom prenosa konferencije za novinare HDZ-a i izlaznim anketama na predsedničkim izborima.

Novak-Srzić je rekla da je glavni krivac za to što HRT nije imao izlazne ankete Državno izborno povereništvo koje ih je zabranilo. Tu su odluku uspele promeniti komercijalne televizije, ali za HRT je bilo prekasno zbog odredbi Zakona o javnoj nabavi.

Svoj poslednji dan na funkciji urednice iskoristila je da urednike i voditelje Zorana Šprajca i Aleksandra Stankovića prijavi Etičkoj komisiji - Stankovića jer je ignorisao njen predlog da ugosti šefa Socijaldemokratske partije Zorana Milanovića, a Šprajca zbog minutaže koja je Milanoviću poklonjena u Dnevniku HTV.

Srzićeva, koja je krajem novembra otvaranjem bolovanja pokušala da izbegne sudbinu ostalih smenjenih čelnih ljudi HRT-a, dočekana je pred zgradom televizije transparentima "Poslednji pozdrav kraljici Hlo" i "Hloverka go home".

Raspravljalo se i o grešci prilikom emitovanja vremenske prognoze i zaključeno je da će se HRT još jednom izviniti i gledaocima i Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Novi generalni direktor u roku od 45 dana ili novi konkurs

Na kraju sednice otvorene su ponude pristigle na konkurs za generalnog direktora HRT-a. Na konkurs su stigle 22 prijave.

Od 22 kandidata važeće kandidature poslalo je njih 15: Branko Debeljak, Ivanka Lučev, Dragutin Veselčić, Franjo Maletić, Marko Malnar, Boško Grubić, Zoran Kalinić, Nada Zgrabljić Rotar, Veljko Jančić, Ivan Pavelić, Nikola Kristić, Nada Prkačin, Damir Šimunović, Damir Novinić i Tomislav Radić.

 

Procedura izbora generalnog direktora HRT-a trebala bi biti završena u roku od 45 dana od otvaranja prijava. U tom bi razdoblju Programsko veće trebalo obavestiti podnosioce prijava o izboru.

Ako Veće ne izabere novog prvog čoveka HRT-a, bit će raspisan novi konkurs.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.