Izvor: RTS, 23.Nov.2020, 07:02

Smena generacija u Skupštini – da li stariji poslanici prepuštaju raspravu mlađima

Mladi čine oko 17 odsto populacije u Srbiji, odnosno šestinu stanovništa. Priliku da ukažu na potrebe mladih dobilo je u parlamentu tridesetak predstavnika te generacije. Broj mladih se u najvišem predstavničkom domu smanjivao od 2008. godine.
Sa 28 poslanika mlađih od 30 godina, mladi su u najvišem zakonodavnom telu zastupljeni sa 11 odsto u ukupnom broju predstavnika građana. Smenom generacija u političkim partijama usmerava se pažnja ka mlađoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << populaciji.

U dosadašnjoj praksi, pokazalo se da se stranke suštinski obraćaju starijim glasačima, mada se mladi često koriste kao prednost u kampanji.
Miloš Terzić iz SNS-a kaže da je jedan od glavnih zadataka da se prenese glas mladih u Skupštinu, da se definišu problemi sa kojima se mladi suočavaju i da se na odgovoran način pristupi rešavanju problema.
"Poenta svega toga je da mladi svoju budućnost vide u Srbiji", ističe Terzić.
Nandor Kiš iz SVM-a ne krije da je ponosan što je izabran za poslanika. Tokom konstitutivne sednice pomagao je predsedavajućoj.
"U budućnosti ja ću biti odgovoran za teme obrazovanja, pošto je to jako značajno za nacionalne manjine i sarađivaću sa ministarstvima i sa nacionalnim savetima", naglasio je Kiš.
Šta najviše muči mlade Zadovoljni većim brojem mladih poslanika nego prethodnih godina, Krovna organizacija mladih Srbije pokreće dijalog sa tim poslanicima o položaju mladih u društvu.
Uglješa Marković iz SPS-a navodi koje teme najviše muče mlade ljude.
"Neke tri osnovne teme koje preovladavaju bez obzira o kom delu Srbije pričamo jesu i zapošljavanje i obrazovanje i krov nad glavom. To su neke tri teme, čak i zdravstvo sve više dobija na značaju, najviše muče mlade", ističe Marković.
Koliko su stariji spremni da prepuste raspravuIpak, najveća odgovornost je na starijim poslanicima i pitanje je koliko su spremni da prepuste raspravu mlađima.
Od toga zavisi njihov doprinos radu parlamenta.
Bojan Klačar iz Cesida smatra da je najveća prednost mladih u politici to što će moći da se obrate onoj populaciji koja je bila zapostavljena kod političara i što mogu da otvore one teme koje su važne mladoj populaciji, a ne onima koji su stariji od 30 ili 40 godina.
Kako se pokažu u prvom poslaničkom mandatu, nekima će to biti i preporuka za budući rad u Skupštini.
Mladi mogu, veruje se, debatama da utiču na okruženje, jer nisu opterećeni prošlošću, za razliku od njihovih iskusnijih kolega.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.