Smena direktora Uprave carina zbog korupcije

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena direktora Uprave carina zbog korupcije

Direktor Uprave carina Dragan Jerinić, kako „Blic" saznaje, biće uskoro smenjen zbog velikih zloupotreba koje su se događale u ovoj službi za vreme njegovog mandata, saznaje „Blic".

Kao argument za njegovu smenu navodi se i podatak da Srbija godišnje izgubi oko 150 miliona evra zbog korumpiranosti carinskih službenika.

Sagovornici „Blica" koji su bili upućeni u tok akcije tvrde da je Jerinićeva fotelja počela da se ljulja posle hapšenja organizovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kriminalne grupe, poznate kao carinska mafija, kao i pritvaranja većeg broja carinika na više graničnih prelaza. Početkom 2007, Jerinić je bio pred smenjivanjem, ali je zbog predizborne kampanje, odlukom jedne političke stranke iz vladajuće koalicije, najverovatnije G17, smenjivanje odloženo.

- Pripadnici carinske mafije otkriveni su i uhapšeni samo zbog dobrog rada BIA i policije. Carina u tome uopšte nije pomogla. Štaviše, iz vrha Carine je zamereno da je akcija trebalo da se izvodi uz njihovo znanje, a svi znamo da bi u tom slučaju sve propalo - kaže jedan od naših sagovornika.

To je nakon hapšenja ove grupe, u kojoj je bilo gotovo 40 carinika, javno rekao i direktor srpske policije Milorad Veljović.

Jerinić je pokušao da uzvrati tvrdnjom da „ne prihvata priču o Carini kao korumpiranom sistemu" i da se „ radi samo o pojedincima". Ovakva opravdanja čula se su i kasnije u svim slučajevima kada bi se grupe carinika ili pojedinci našli iza brave.

Odgovornost Jerinića ne vezuje se samo za postojanje carinske mafije, već i za period kada je bio na čelu beogradske carinarnice.

- Jedan od sumnjivih poslova odnosi se na carinjenje kontejnera sa kineskom robom. Carinici su umanjivali vrednost robe, a da prethodno kontejnere nisu ni pregledali. Za svaki tako ocarinjeni kontejner uzimali su od pet do deset hiljada evra - tvrdi sagovornik „Blica" uz objašnjenje da je na taj način odrađeno 500 do 600 kontejnera.

Jerinić je nakon dolaska na mesto direktora Uprave carina na ključna mesta postavio svoje ljude koji nikada nisu radili u toj službi.

- Jedan od njih je načelnik Unutrašnje kontrole. On je postavio koordinatore Uprave carina za suzbijanje krijumčarenja, od kojih se neki uhapšeni tokom privođenja carinske mafije. Tada su se iza rešetaka našli koordinatori Uprave carina za suzbijanje krijumčarenja za područje Vojvodine Igor Miskin i načelnik za kraljevački okrug Velibor Luković - kaže naš sagovornik.

Kandidat nekadašnji radnik BIA

Najozbiljniji kandidat za novog direktora Uprave carine je Predrag Petronijević iz SDPR „Jugoimport", saznaje „Blic".

Petronijević je blizak nekadašnjem visokom funkcioneru Državne bezbednosti Stevanu Nikčeviću, a jedno vreme je radio i u Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.