Izvor: Danas, 01.Dec.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smehom na brigu i stres

Šabac -

Emisija Radio Šapca "Čivijašja vrteška" u nedelju je obeležila punoletstvo - 18 godina postojanja, što je, verovatno, najdugovečnija emisija ovakvog tipa na ovim prostorima. Aforizmom Rada Đergovića: "Politika zahteva žrtve. Zato postoje glasači!" započeta je 900. emisija koja je svoj put započela davne 1997. godine pod nazivom "Dobro veče čivijaši".


A kao "Čivijaška vrteška" vrti se već 460 nedelja. Jedino za vreme bombardovanja i prošlogodišnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << poplava nije realizovana. "Čivijada", kao "belosvetski vašar humora i satire", bude i prođe jedanput godišnje, ali ova "čivijaška vrteška" traje, i traje... Za razliku od sve prisutnijeg crnog humora i humora "nadrealista", ovaj "čivijaški" se raspoznaje po tome da je važno nasmejati se drugom ali još važnije umeti nasmejati se sebi. Osnovni moto je:" Smejte se, smeh je zdrav , i lek za brige i stres...", uostalom to savetuju i psiholozi.

Kroz sve ove godine menjali su se brojni akteri i saradnici, ne samo iz Šapca već i iz drugih gradova Srbije kao i iz bivše Jugoslavije. Okosnicu ekipe čine: Rade Đergović, koji se gotovo pola veka bavi humorom, počev od "Minimaksa", "Tup, tupa", aforizama emitovanih u kultnoj emisiji Radio Beograda "Vreme sporta i razonode", priča i satira izdatih u petnaestak knjiga; glumac Borivoje Božanić, zvanični dobošar "Čivijade", stalni šabački Deda Mraz i šahista; novinarka Radio Šapca Svetlana Ljubić, Zoran Milenković Okac, Raduško Janković, Đorđe Damnjanović, Marko Ribić... O domaćoj aktuelnosti i da ne treba verovati novinarima izrečeno je: "Novinari su krivi za katastrofalno stanje u našoj zemlji. Objektivno izveštavaju sa terena!"

- To je priznanje za sve one koji su stvarali i stvaraju i neguju ovu emisiju. Ne mogu a da ne spomenem Borisa Živojinovića, koji je bio jedan od inicijatora i začetnika ove emisije. Snimiti sa muzikom 900 sati dobrog humora i satire, nije mala stvar. Ja se nadam da ćemo trajati još dugo, i delim radost sa svima koji stvaraju emisiju, sa svima koji rade u Radio Šapcu, a posebno sa vernim slušaocima, kaže Rade Đergović.

Velika plaketa Udruženja književnika

I dok se u samom Šapcu, takva je praksa, ne daju priznanja za ovakav samopregoran rad, jer, pre svega, počiva na entuzijazmu, od Udruženja književnika Srbije stiglo je priznanje - Velika plaketa! Kako je navedeno:" Za doprinos razvoju humora i satire u Srbiji i regionu". A ova emisija se preuzima i u Republici Srpskoj, putem Radija Istočno Sarajevo, a svojevremeno je slušana i putem interneta na drugim kontinentima.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.